Autor: Dragan Vučenović

Šta reći osim da jedva čekam da dođem i posjetim čuvene tunele Ravne. Samo to i moje drugo hodočašće sa Mohanđijem na Bosanskim piramidama je za mene ispunjeno. Vratiti se u tunele koji su pod zemljom sa jednim ulazom i izlazom i bez ventilacije, a svi mogu da dišu punim kapacitetom pluća. Mir, olakšanje… Moja rudrakša mala me je žuljala i grebala i gušila dok nisam otkopčao jaknu i izvadio je da i ona upije blagodeti prostora tunela Ravne u kojima je sve tako podešeno da iscjeljuje ljudski organizam, um i duh. Biti u pećini nalik rudniku, a nemati klaustrofobiju, samo osjećaj „kod kuće sam”. Uživanje.

Međutim, nije to ono što je razbilo mene, već posjeta vrhu piramide Mjeseca. Prve godine smo posjetili samo podnožje i iskusili predivnu energiju piramide koja ide poput kružnice koja se nastavlja na kružnicu iznad sebe, spirala koja je vertikalna, čarobna majčinska energija.

Popeti se do vrha je izazov, jer se prolazi kroz prirodno rastinje i drveće kozijom stazom. Da, postoji prilaz kolima, ali ovako je autentičniji prilazak i iskustvo energije. Na vrhu se vibracija osjeti daleko intenzivnije. Blago osjećanje levitacije. Znate osjećaj kada se igrate razdragano kao dijete, nesputani, tako da vas jedna blagost ispuni.

Mohanđi je vodio kraću meditaciju a potom nas je uveo u proces čišćenja koji je bio umnogome potpomognut levitirajućom energijom piramide. Kao da ste pod Mohanđijevim šaktipatom koji dolazi iz prostora ispod vas. Proces je za mene bio vrlo brzo gotov jer sam već bio 5 dana na ritritu sa Mohanđijem na Andrevlju, naprosto energija je kroz mene protutnjala lako i potpuno, čineći moj centralni meridijan još prohodnijim. Čudna misao mi je prošla, osim onog dosadnog brbljanja uma koji je govorio kako bespotrebno naprežem grlo na glas dok radimo proces „om, hum, đhum, saa”. Ali s druge strane, osjećanje svih ljudi rasutih po površini je bilo intenzivno. I iz tog nekog proširenog stanja je došla i misao „šta izbacuješ onda kada si dosegao svoj limit i nemaš više šta da izbaciš”.

Srećom pa sam bio u proširenom stanju i procesu da mi je bilo teško vratiti se u tijelo, inače ne bih otpustio ni pola jer je osjećaj koji je uslijedio bio toliko intenzivan. Iz mene je počelo da curi na sve fizičke otvore. Doslovno nisam znao šta me je odjednom snašlo. Strah je lelujao na ivici mog bića jednako snažan kao i fizički osjećaj pražnjenja na sve šupljine. Moje prošireno stanje je bilo toliko snažno i osjetljivo da me je izdiglo iznad straha i fizičkih osjećaja kako bih dozvolio sebi da prođem jedno još dublje čisćenje nego što sam ikada prije osjetio ili iskusio. Čak ni najgori stomačni virus me nikad nije ovako snažno tjerao na pražnjenje… Mohanđi nas je polako uputio da se vratimo u osjećanje svog tijela, a potom i da izađemo iz meditacije. Potom je predložio svjesno hodanje, tehniku meditacije u pokretu, prije nego što počnemo da istražujemo iskopine koje pokazuju strukturu piramide.

Možete zamisliti moje olakšanje što je osjećaj fizičkog pražnjenja bio samo osjećaj energije koja struji i izlazi iz mene. Biti u prisustvu Mohanđija na jednom takvom snažnom energetskom mjestu i proći kroz procese čišćenja uz punu zaštitu i blagoslov Majstora je nevjerovatan blagoslov. Prođete izmjenjeni poslije jednog takvog iskustva, popnete se za stepenik iznad na svom duhovnom putu i  uvidite koliko ste mali put prešli i koliko vas još iskrenog rada čeka. To je veliki blagoslov kada se popnete na nivo sa kojeg osjetite koliko učitelji zaista rade za nas i koliko smo malo ili u rijetkim prilikama bili zahvalni. Biti zahvalan za živog Majstora koji je tu da te vodi i štiti svakim korakom na putu ka oslobođenju je nešto od nemjerljive vrijednosti.

Ponekada se zapitam čime sam ja to zaslužio, a onda se prisjetim da svi mi imamo svoj „bilans” u duhovnoj banci koji smo gradili kroz živote. Nijedan susret nije slučajan. Čak i to što ste došli pred određenog majstora je znak da ste na raskrsnici, ili ćete poći autoputem ka oslobođenju, ili ćete izabrati da idete lijepim seoskim putevima ka oslobođenju uživajući u predjelima i mjestima na koje nailazite.

Lektorisale: Tijana Sladoje, Jelena Marilović
Uredile: Staša Mišić, Dragana Dragojlović

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmjenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvrjedljivi, pogrdni, prijeteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.