Bosanske piramide sa Mohanđijem

14-16. maja 2017

Autor: Biljana Vozarević

Cilj ovog teksta je da pokaže kako moramo da prihvatimo svaki momenat i cijenimo ga bez obzira na to koliko se malim ili običnim činio, kao i to da ne zanemarimo momente koji bi se mogli računati kao ekskluzivni ili blagosloveni. Naglasiti stav zahvalnosti, razvodnjiti očekivanja i nastaviti sa kretanjem. Pisanje vježba kontemplaciju, pomaže nam da organizujemo misli i složena iskustva na koherentan način, okrepljuje naše razumijevanje iskustva i pomaže nam da ga otpustimo, dozvoljavajući nam da idemo dalje. Ponekad je ono blagotvorna katarza.

Cilj ovog teksta NIJE da ostavi utisak na vas nekim čudima koja ćete možda doživjeti, a možda i ne i koja će samo učiniti da razmišljate o tome kako bi bilo da ste na mom mjestu.

Dolazak i Mohanđijev uvodni govor

Prilično velika grupa iz Indije, Srbije. Makedonije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Crne Gore, Ujedinjenih Arapskih Emirata, SAD-a, došla je da posjeti Bosanske piramide povodom globalnog okupljanja praktikanata Krije Svjesnosti. Kakvo mjesto! Kakav vazduh! Kakav događaj!

Program je počeo uvodnim govorom, predstavljanjem i prezentacijom o Bosanskim piramidama i naučnim, medicinskim radom Dr. Emine, koja je volonterka Arheološkog parka „Bosanska piramida sunca“ već godinama. Uputila nas je u medicinske koristi boravka u regionu piramida, naročito u Tunelu Ravne. Biti tamo, optimalizuje nam zdravlje. Njen govor je bio inspirativan, i pored ukazane preporuke da se tamo što češće provodi vrijeme, ujedno je bio i poziv svim donatorima da podrže ovo naučno istraživanje. Danas, u eri Kali juge, najviše se vjeruje naučnim činjenicama. Opipljivi rezultati će doći od većeg broja ispitanika, što će još više potvrditi vjerodostojnost njenih tvrdnji. Svi smo postali ambasadori Bosanskih piramida.

Mohanđi je na to dodao vrlo malo o samim piramidama, ne želeći da nam oduzme „efekat groma“ iz samog doživljaja. Samo nas je podsjetio na to da smo ovdje došli da OSJETIMO piramide, a ne da ih VIDIMO i da se fokusiramo više na unutrašnji osjećaj tokom naredna dva dana. Ranije je već govorio o piramidama. Sada nam je samo dao jednostavnu tehniku disanja koja će nam pomoći da tokom vremena provedenog tamo, imamo najveću korist.

Poslije njegovog govora podijelio je svakom od nas po paket koji je pripremio Mohanđi Srbija tim.

Gromoglasno iskustvo ili grmljavina na nebu?

Na putu do Bosne, željeli smo da napravimo dužu pauzu u etno selu Sunčana reka, pošto je ono predivno mjesto kod rijeke Drine. Bilo je sunčano kad smo polazili, kao i usput, ali kada smo stigli do Sunčane reke, počelo ja jako da pljušti. Ah, brinuli smo, ovo nam se izjalovilo, ali šta je sa našim ciljanim ritritom!?

„Šta ćemo ako vrijeme nastavi da bude ovakvo? Program je uglavnom planiran da bude napolju, a na vremenskoj prognozi su rekli da će padati kiša sa povremenom grmljavinom!“

 A tu je bilo ljudi koji su prešli hiljade kilometara da bi doživjeli Bosanske piramide. Iskustvo bi im bilo potpuno uništeno i obavijeno razočaranjem u slučaju kiše. Proveli bismo većinu vremena u Tunelu Ravne i u hotelu, mislila sam… A Tunel Ravne je opcija samo ako bude bilo slobodnih vanrednih termina. Osim toga, tamo se ne dozvoljava svakome da ostane unutra više od sat vremena, nama su dozvolili 2 sata, jer su smatrali da smo prikladni da podnesemo toliko energije, visokih vibracija i negativnih jona, a da se ne predoziramo.

„Dakle, šta ćemo? Kako da kontrolišemo vrijeme?“

Samo smo oborili noseve, molili se i čekali.
Ponekad vrijeme ispadne baš kako treba. Na sreću, ovog puta je tako bilo. Uprkos vremenskoj prognozi, sunce je zasijalo i nastavilo da sija svo vrijeme dok smo tamo bili. Kakva milost!

Slika: Ispred piramide Sunca vodič Ajdin objašnjava o položaju i preciznoj geometriji, zatim o posebnim odlikama piramida Sunca, Meseca, Zmaja, Majke Zemlje i Ljubavi.

Prvi dan

Hrabrost se isplatila

Bila je jedna žena, veoma krupna i prekomjerne težine, bez ikakve kondicije i povrh svega je bila bolesna od nekakve gripe. Prije nego što je ovdje došla, čak je oklijevala da li da otkaže putovanje zbog lošeg zdravlja. U posljednjem trenutku je odlučila da se ipak usudi da dođe. Njenu hrabrost pratili su sreća i milost. Iako je imala poteškoće pri hodanju, ne samo da je uspjela da se popne na piramidu Sunca do mjesta gdje smo išli, nego je na kraju i likovala.

U ponedeljak se održala inicijacija u Kriju Svjesnosti, sa do sada najvećom grupom od 48 kandidata, čije su prijave odobrene. Pripremni dio je prvi put vodila Devi Mohan. Mohanđi je odgovorio na pitanja na kraju, a poslije podne je uradio samu inicijaciju. Inicijacija se odigrala na ekskluzinom mjestu sa energijom levitacije, energijom majčine utrobe – u samom Tunelu Ravne. Tunel Ravne je mreža okruglastih podzemnih hodnika različite visine koji izgledaju raspoređeni kao u lavirintu, zato se takođe zove i Lavirint Ravne.

Nakon Tunela Ravne gdje je energija bila jako visoka, učesnici su se njome jako napunili pa se mnogima uopšte nije spavalo te noći. Energija je na mene drugačije uticala. Spavala sam čvrsto kao beba i smatram to jako iscjeljujućim.

Slika: Na piramidi Sunca, koja je visoka 220m, mi smo se popeli do 20m. Slušamo našeg vodiča Ajdina o tome kako su piramide otkrivene, njihovoj starosti od 32000 godina, što piše i na njegovoj majici  Ja sam snimala video kamerom.

Drudi dan

Satsang

Rano ujutru, imali smo satsang sa Mohanđijem. Odgovorio je na pitanja uključujući i ona koja do sada niko nije postavio – o Bagavan Nitjanandi. Govorio je o njegovim čudima kao i o svojim ličnim iskustvima s njim. Priče iz stvarnog života tako moćnih donosilaca svjetlosti.

Obasipao nas je blagoslovima, dao odgovore svakome, iako je primjetio da nekoliko učesnika to neće koristiti u ovom životu. Njihov um je bio previše nemiran. Nisu mogli na miru da sjede i slušaju. Rekao je da moraju puno da rade na sebi. Pošto ne mogu da ukrote svoje umove bar neko vrijeme i da budu više u svom središtu, sa svojom dušom, bar neko vrijeme, oni će sve to cijeniti u nekom od narednih života. Neko želi da raste brže i radi na tome tako što proživljava svu životnu dramu u jednom životu, odnosno rođenju, dok drugi odlučuju da rastu sporije, uzimaju više rođenja i uživaju i pate kroz više karmičkih maskarada.

Šaktipat

Zatim smo otišli u Tunel Ravne gdje nam je Mohanđi dao sveti dar, šaktipat.

Kao i obično dobila sam Šaktipat od Mohanđija i dozvolila sebi da se potpuno istopim, iščeznem u ljubavi i zahvalnosti, a zatim i u tišini i praznini. Kako sam rođena u ateističkoj porodici, iako sam sad zvanično hrišćanka, nisu me religiozno isprogramirali da vidim Isusa, Krišnu, Budu, itd. Samo sam osjećala da bih da nestanem.

Kada sam prvi put vidjela fotografiju sve je izgledalo obično. A onda, kada sam je uvećala, vidjela sam da prednji dio mog lica i dio Mohanđijeve ruke nedostaju i možete jasno vidjeti drveni stub iza. Dešava se da kada je um potpuno miran, fotoaparat ne hvata tu frekvenciju, nego se naše tijelo rastvori i može da ispadne providno. Međutim, profesionalni fotoaparat hvata svakakve frekvencije.
Pokazala sam fotografiju mužu i deci. Nisu uopšte bili impresionirani. Možda je greška fotoaparata. Ok, profesionalni fotograf ne pravi takve greške, mislila sam, ali dobro. Smijali su se rekavši da sad mogu da budem stelt avion (☉_☉). Istina, skinula sam sliku sa Fejsbuka, pa se možda izdeformisala.

Pošto sam htjela da budem sigurna, zatražila sam od Maje Argakijeve sliku u visokoj rezuluciji. Evo je:

Nema ništa neobično na ovoj slici, sve je vidljivo.

Dobro, budimo realni. Ali šta je realno!?

Vjera je važnija od opipljivog dokaza, vidljivog znaka bilo kakvog stanja ili okolnosti. Pratim unutrašnje vođstvo, taj magnet koji me uvijek privlači Mohanđiju, jer sam povezana sa najvišom sviješću kroz njega. Vibracijski smo sve bliži i bliži. I već stopljeni i tek ćemo biti sjedinjeni.

U dimenziji istine i realnosti ne postoje vrijeme i prostor, početak ili kraj. Sve što će se ikada desiti se već dogodilo. Dakle u tom pogledu, mi smo već spojeni u jedan okean beskraja, neprestani, u  krajnje blaženstvo, rastopljeni u prazninu, tj. punoću, pošto u njoj nema dualnosti, već samo TO što jeste.

Moja vjera je nepoljuljana i nepokolebljiva. I moja ljubav takođe. Sa raznim promjenama i testovima može samo da ojača, možemo da budemo samo moćniji zajedno – ja kao produžena ruka Božanskog Apsoluta, On – kao produžena ruka Božanskog Apsoluta. Na zemaljskoj platformi, u svjetovnim terminima igramo uloge gurua i učenika. Osjećam da ćemo biti zajedno, ujedinjeni svuda, u svim dimenzijama, zauvijek. Izvan vremena, izvan prostora, kao sveprisutna svjetlost u neprolaznom blaženstvu.

Susret sa Dr. Sci. Semirom Osmanagićem u Parku Ravne 2

Poslije podne smo posjetili Park Ravne 2.

Slika: Dr. Semir Osmanagić objašnjava simbole ugravirane na svaki kameni spomenik u Parku

Slika: Na ulazu u Park Ravne 2

Slika: Energijski lavirint, za pročišćenje, pri hodanju suprotno od kazaljke na satu,  dajemo energiju Zemlji, ostavljamo teret, a onda idemo u pravcu kazaljke na satu da upijemo svu svježu energiju iz nje

Slika: Opipavanje i osluškivanje betonskih kugli izgleda kao blagosiljanje Majke Zemlje 

Dr. Semir Osmanagic, koji je prvi put upoznao Mohanđija 2015. i mnogo ga zavolio, izmjenio je svoj gust raspored i došao. Bilo je teško poklopiti oba gusta rasporeda, i Mohanđijev i njegov, u ova dva dana. Dr. Osmanagić je bio usred programa sa jednim drugim guruom iz Indije.

Slika: Dva Brahmarišija, Mohanđi i Patriđi i Dr. Semir Osmanagić ispred Tunela Ravne

Slika: Ljubav ne zna za granice. Mohanđi je blagosiljao Dr. Semira Osmanagića uspjehom u svom pozitivnom radu.  

Lektorisale: Jelena Fassbender, Jelena Marilović