Svaki čovjek ima svoj prostor, i svaki taj prostor treba da poštujemo, a treba da poštujemo i svoj prostor, tako ćemo imati dobar zajednički život u ovom svijetu.

Danas govorimo o prostorima. Šta je prostor? Prostor je okruženje koje imamo za iskustvo svog postojanja. Svi ga imamo, sva bića ga imaju. Svako ima svoj prostor, svako ima svoj niz iskustava i ima svoj skup izraza. Dakle, iskustva, izrazi i prostor su svi međusobno povezani. Treba vam prostor, treba vam okruženje za iskustvo i izražavanje. Gde je onda problem? Kada pokušavamo da prisvojimo prostor druge osobe, ili kada verujemo da i drugi prostor treba da bude naš, ili da druga osoba ne mora imati taj prostor. Drugim rečima, ako mislite da prostor druge osobe nije značajan, onda dolazi do sukoba i to je ono što danas vidimo u svijetu. Sve države ili svaka država pokušava sakupiti ili nabaviti prostore iz drugih zemalja i tada nastaje sukob. Većina ratova je tako stvorena. Znači, moramo biti veoma oprezni kada posmatramo prostore ili kada u mislima razmišljamo o njima. Moramo prihvatiti da svako biće ima jednako pravo na svoj prostor. I svako biće ima svoj prostor, i mi ga poštujemo. Svaki prostor treba da poštujemo. Možemo ga nazvati vlastitom zonom privatnosti, ili vlastitim područjem obavljanja aktivnosti. Kakav god prostor imali kao svoj, taj prostor morate poštovati.

I na kraju, na kraju vremena, na kraju našeg života, koliko prostora vam treba? Prostor od 2 metra. To je sve što je ljudskom biću potrebno. Čovjeku je potrebno samo 2 metra. Ako ste veoma visoki, verovatno 2,5 metra. To je to. Ne treba nam mnogo prostora na taj način. Dakle, moramo da razumijemo, moramo biti skromni. Ma kakav prostor imali, budite srećni. Morate biti srećni što imate prostor. Darovan je, Bogom dat, budite zahvalni. U isto vrijeme, nikada nemojte misliti da ste vlasnik ovog prostora zauvijek, jer kad umrete, kao što sam već rekao, sve što vam treba je oko 2 metra zemlje, i to je to.

Zato, ne bi trebalo da budemo previše ponosni na svoje prostore, niti bi trebalo da ne poštujemo naše prostore. Treba da cijenimo što imamo ovaj prostor. Svaki čovjek ima svoj prostor, i svaki taj prostor treba da poštujemo, a treba da poštujemo i svoj prostor, tako ćemo imati dobar zajednički život u ovom svijetu. To je ono što nam treba. Isto važi za sva bića prirode – tigra, lava, jelena, zeca, zmiju, majmuna. Svako ima svoj prostor i njihovi prostori pripadaju njima, i treba da im pripadaju. Ne bi trebalo ni te prostore da uzurpiramo. Jer, kada uđemo u njihove prostore, oni moraju ući u naše. To je ono što vidimo kada divlje životinje upadaju u grad, što smo videli tokom COVID-a 19, kada su ljudi u zatvorenom prostoru, a životinje i druga bića slobodno lutaju unaokolo, svi šetaju okolo. To znači da smo ušli i zauzeli njihove prostore, a kada dobiju šansu, oni uđu i okupiraju naše. Upravo tako to funkcioniše.

Znači, ono što je legitimno, moramo da koristimo, možemo da koristimo, ali ne bismo smjeli da uđemo ni u čiji prostor, i ne bi trebalo da ubijemo biće ili da uznemiravamo neko biće iz pohlepe da bi zadržali svoj prostor. Trebalo bi svima omogućiti da imaju svoj prostor. Nemamo pravo da uznemiravamo nijedno biće. Dok smo na Zemlji, trebalo bi da imamo mirno postojanje, trebalo bi da budemo mirni iznutra, a takođe bi trebalo da budemo sigurni da je svako biće mirno, da su sva bića mirna. Na ovaj način, možemo imati savršen zajednički život.

Ovu misao prepuštam vama. Prostore je vrlo važno zapamtiti. Takođe, i prostore koje koristimo i prostore koje imaju drugi, trebalo bi poštovati. Treba da poštujemo naš prostor, treba da poštujemo sve prostore. Tada ćemo imati odličan zajednički život.

Volim vas, i ovu misao stavljam pred vas. Javite mi šta mislite o tome. Ovo je samo da vam dam određene misli da obradite, da razmislite. Znate, ova cijela ideja podkasta nije da učite nikakvu lekciju ili da vam držim predavanje. Suština je da vam dam određene misli, da biste mogli da razmišljate i da pričate o tome, da možete o tome da razgovarate i da dijelite. To bih volio da učinite, kako bi vas to oplemenilo, dalo vam više energije i više stabilnosti, jer mnogo puta o tome ne razmišljamo. Baš kao što sam rekao, zašto divlje životinje upadaju u naše prostore, a mi ih ponekad ubijamo, to smo vidjeli.

Zašto to rade? To je zato što smo zauzeli njihov prostor i zato one nemaju prostor. Ove male stvari o kojima kad biste razmislili i razgovarali sa svojom djecom, možda bi to bila dobra ideja, možda bi počeli da razmišljaju: “Hej, ne bi trebalo da zadiremo u tuđe prostore, dok imamo puno pravo da zauzmemo naš prostor.” A naš prostor je apsolutno važan koliko i drugi imaju svoje prostore, i to je važno. Dakle, moramo shvatiti da je sve važno i da treba zadržati poštovanje, treba poštovati svačiji prostor. Ostavljam vas sa ovom mišlju. Puno hvala na slušanju i vidimo se sljedeći put.

S puno ljubavi.

Mohanđi

Originalni podkast na engleskom jeziku možete poslušati ovdje.

Podkast na srpskom jeziku možete poslušate ovdje.

Prevela: Biljana Kiprovski
Lektorisala: Ivona Rušak