Nemojte ostati u mutnoj toploj vodi, izazov je ona čista ali malo hladnija. Skinite blokade. Dozvolite IZOBILJU da uđe u vaš život.

Autor: Spomenka Iskra Dragojević

Lektorisala: Dejana Vojnović
Uredila: Staša Mišić

Najava prvog onlajn ritrita sa Mohanđijem. Nemam nikakve sumnje, prijavljujem se. Kada sam tu informaciju podelila sa prijateljima, pokrenula se diskusija kako izgleda onlajn ritirit. Moram da priznam da sam i ja pomalo imala otpor prema sadržajima koji su se nudili onlajn, i ukoliko je bila opcija da se prisustvuje uživo, ja sam bila za to. I kada je to podrazumevalo da se treba putovati, ja sam bila za tu opciju. U slučaju ovog ritirita, nije bilo dileme. Verovatno je tome doprinelo i to što se od pojave Korone nude divni programi u organizaciji Mohanđi Fondacije u kojima sam uživala.

Uzbuđenje prvog dana je bilo veliko. Program je počeo tako što nam se obratio Mohanđi. Bilo je divno videti njega i Devi, kreatore  ovog programa.  Nakon  prvog uvodnog dana, u toku poslepodneva smo dobili vrlo detaljan materijal sa uputstvima. Imejl koji mi je stigao sam preletela pogledom i videla sam da je u njemu i mantra koju treba da slušamo. Čim sam našla malo vremena, pustila sam je sa telefona, opušteno ležeći na trosedu. Posle par minuta sam osetila neku energiju kako mi prekriva telo i polako struji. Pomislila sam da je to možda posledica umora.  Kada sam ponovo otvorila dobijeni materijal i detaljno ga iščitala, pisalo je da je to posebna mantra koja je ispevana za ovaj ritrit, Rudram mantra, i da se sluša u sedećem položaju s ispravljenim leđima. Kada sam ponovo počela da je slušam, ovog puta u pravilnom položaju, ponovila se ista stvar, isto strujanje energije i isti osećaj na telu. Tako su počele neobične stvari da me prate tokom ovog ritrita.

Svaki dan je bio ispunjen radom, imali smo dosta materijala koji je trebalo obraditi. Dani su prolazili i završili smo naših pet uvodnih dana. Dolazila sam do uvida gde su moje blokade. Bila sam iznenađena kako je sve išlo lako i spontano. Osvestila sam blokadu da ne zaslužujem, da mi ne pripada. Kao kruna svega počinje i vikend program sa Mohanđijem i Devi.

To jutro  sam usnula neobičan san, u stvari dva. U prvom, stojim na obali, ispred mene je voda. Na samoj obali gde stojim voda je najtoplija, ali je prljava, a obala je od blata, kad stojiš noge ti polako tonu. Na obali ima dosta ljudi koji se kupaju. Malo dalje se vidi voda koja je čista, drugačija, liči na more. Želim da stignem tamo i zovem svoje prijatelje da mi se pridruže, zašto bismo ostali u prljavoj vodi. Međutim, svi oni imaju neki izgovor. Sama ulazim u vodu i odjednom se nalazim u toj prelepoj čistoj vodi.  Shvatam da mi je teško da plivam i tada ugledam da u svakoj ruci držim po veliki kamen. Prolazi mi misao, naravno da ne mogu da plivam kad držim kamenje. U tom trenu kao da mi neko govori: „Ispusti to kamenje.“ Istog trenutka ga puštam. Oslobođena, brzo sam zaplivala i našla se na drugom kraju, gde je sve belo, kao da je led, voda je hladnija, ali je i čista. Probudila sam se posle ovog sna, pročišćena i ispunjena srećom jer sam stigla na deo obale koji je bio tako lep i čist.

U drugom snu, sedim u sali gde je u toku neka predstava i u jednom trenutku sam svesna da držim desnu ruku na ramenu muškarca koji sedi ispred mene i da ga lagano mazim po bradi. Predstava se završava i shvatam da je ispred mene Satja Sai Baba. Istovremeno mi glavom prolazi misao, pa on nema bradu, to je brada Mohanđija. Stiže mi njegov odogovor: „Pa mi smo isto, nije važno ko se kako zove, mi smo ista energija.“ Tada počinjem da se izvinjavam njegovim telohraniteljima i ljudima kojima je okružen, da to nisam namerno uradila, bilo je nesvesno. Baba mi odgovara: „Da ti nisam dozvolio, to se ne bi ni desilo.“ Osećam veliko olakšanje i zahvalnost.

Tokom subotnjeg programa smo prolazili izuzetno duboki proces koji je vodila Devi. Bilo je fenomenalno. U nedelju pre podne sam sela da odslušam Rudram mantru, koja je mantra za skidanje blokada. Negde oko polovine mantre odjednom se promenila energija oko mene. Ispred mene se pojavio Lord Šiva, sav nasmejan i sa raširenim rukama. Tog trena shvatam da sam otpustila blokadu, da nema više osećaja da ne zaslužujem i dok mi sve te misli prolaze, mentalno pitam Šivu da li je to tačno. Potvrđuje mi, bacam mu se u zagrljaj, ozarena, sa suzama radosnicama koje mi teku niz lice. Neverovatno iskustvo! Ovo nije moj prvi susret s Lordom Šivom, ali kad se ranije pojavljivao, dolazio mi je iza leđa, verovatno jer sam mislila da nisam dostojna da ga vidim.

Nedelja. Poslednji deo programa, Mohanđi nas uvodi u proces. Sedim u položaju polu lotosa i pratim njegova uputstva, ali se u jednom trenutku javlja malo neprijatan osećaj u mišićima. Želim malo da pomerim telo, ali to nije moguće, energija koja je oko mene je toliko jaka da ne mogu da se mrdnem, kao da sam prikovana za mesto na kome sam. Ceo proces je izuzetno intenzivan. U jednom trenutku Mohanđi nam govori da oslobodimo prazan prostor unutar grudi i stomaka. Posle toga dolazimo do dela gde nam Mohanđi govori da uskladimo svoje ćelije, da ih harmonizujemo, da sve vreme ostanemo povezani s Univerzumom. U tom trnentku kao da je cela galaksija bila u meni i sve je bilo u predivnoj harmoniji i skladu. Neverovatan osećaj, fenomenalno iskustvo.

Još jednom, od srca hvala Mohanđiju, Devi, Staši, Dejanu i kompletnom Mohanđi timu na mogućnosti da sve ovo doživim. Teško je naći reči za opisati nešto tako intenzivno i jako. Nadam se da sam uspela da sa vama podelim bar delić lepote koju sam doživela.

Putovanje se nastavlja još 41 dan 🙂

 Od sveg srca vam preoporučujem, da ako budete u prilici,  krenete na ovo putovanje. Kao u mom snu, nemojte ostati u mutnoj toploj vodi, izazov je ona čista ali malo hladnija. Skinite blokade. Dozvolite IZOBILJU da uđe u vaš život.

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmenimo tekstove ili komentare na blogu,ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvredljivi, pogrdni, preteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.

Komentariši