Sve te tehnike koje sam koristio bile su kao vožnja biciklom u odnosu na vožnju svemirskim brodom koju pruža krija.

Autor: Dejan Ćosić

Lektorisala: Dejana Vojnović

U drevna vremena jedan veliki i znatiželjni kralj izazvao je sve mudrace iz svog kraljevstva da mu razjasne ideju karme, karmički zakon i karmičke procese. Mnogi mudraci su prošli kroz njegov dvor i davali razne odgovore, ali kralj nije bio zadovoljan i tražio je dalje i dublje. Na kraju se pojavio jedan oslobođeni učitelj i rekao mu: “Niko ti ne može otkriti tajnu karme, možeš je jedino sam iskusiti’’ i dao mu je inicijaciju u kriju.

Upravo to predstavlja Krija svijesti. Jedan dubok, ali osvjetljen put ka sopstvenoj duši i razumijevanju zakona samog postojanja kroz direktan i čist lični uvid, a pod pokroviteljstvom i zaštitom Mohanđija, majstora koji je našao put ka sebi i apsolutnoj svijesti.

Ja sam mogućnost da budem iniciran u kriju čekao oko 13 godina. U međuvremenu sam praktikovao razne tehnike disanja i meditacije, ali sve su to bili pucnji u prazno u odnosu na ono čemu sam težio, a to je bio jedan dugotrajniji mir prije svega i, naravno, kontrola sopstvenog uma, koji je u to vrijeme bio kao krdo divljih konja. Bez sumnje, te tehnike su mi davale dosta energije i određene uvide, ali moje razumijevanje sebe i svijeta nije bilo kako sam želio. Uvijek je nešto ključno nedostajalo. Jedino u šta sam bio siguran je da je moj um bio potpuno raštrkan i toliko neodlučan, te da u momentima nisam mogao da se odlučim koju tehniku da praktikujem. Zbog toga sam jako želio jednu jedinu tehniku koja može zamijeniti sve ostale. To je bila Krija svijesti.  Ono što sad razumijem je da su sve te tehnike koje sam koristio bile kao vožnja biciklom u odnosu na vožnju svemirskim brodom koju pruža krija. 

Praktikovao sam kriju od 2016. godine, ali moja praksa nije bila svakodnevna i redovna, te sam pravio određene pauze. Iako sam znao da nauka krije  zahtijeva veliku disciplinu, odnosno svakodnevnu praksu, nisam se usuđivao da postavim jasnu namjeru i donesem odluku da više nikad neću preskočiti niti jedan dan. Međutim, u februaru prošle godine sam odlučio i od tada, sad već preko 400 dana, svakodnevno praktikujem kriju. Sad primjećujem veliku razliku. Ne mogu opisati tu vrelinu u šakama i unutar kičme koju osjećam skoro svakodnevno, niti to uživanje u dahu, koji se kroz kriju znatno produžio, te sada u toku praktikovanja krije imam otprilike jedan udah u minuti, a ponekad sam potpuno stopljen sa dahom. Energija mi je stabilnija, mirniji sam, manje spavam, potrebno mi je mnogo manje vremena da prihvatim neke teške trenutke onakvim kakvi su i da izađem iz trenutne emocionalne nestabilnosti. Jednostavno, imam bolju kontrolu nad sobom. Bolje osjećam i razumijem svoje tijelo, um i intelekt, kao i mnoge prepreke koje mi um postavlja. Moj utisak je da kad su u pitanju misli mnogo bolje razumijem i razlikujem šta je zaista moje, a šta pripada egu ili prosto nije moje. Jednostavno, “antivirus program” zvani Svjesnost je aktivan non-stop i daje mi mogućnost da budem povezan sa sobom na jedan dublji način i svjedočim svemu što se odvija u meni i oko mene.

Sredinom prošlog mjeseca sam imao značajno iskustvo vezano za vrijeme u kom živimo, te strah i neizvjesnost kojim smo danas okruženi. Naime, u toku  poslepodneva sam osvjestio da sam izgubio čulo mirisa. Bez nekog straha pomislio sam da bi uzrok tome mogao biti korona virus, iako sam se osjećao dobro. Sutradan sam se probudio izuzetno iscrpljen i sa vrlo malo energije. Čini mi se da sam bio spreman da cijeli dan provedem u krevetu. Ipak, nisam se predao i taj dan sam 3-4 puta uradio kriju i obnovio kompletnu energiju. Dan posle toga sam bio kao nov. Nekoliko dana posle ispostavilo se da sam pozitivan na korona virus, ali sam prošao potpuno neokrznut i sa značajnim iskustvom, hvala Bogu.

Za kraj ću ponoviti riječi koje je Mahavatar Babađi rekao svom učeniku Lahiri Mahasaji: “Čak i malo praktikovanja ove nauke može te spasiti užasnog straha i kolosalne patnje.”

Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org