Duhovnost je KIČMA života…
Duhovnost je KIČMA života…

Oni koji imaju ‘oči’ će ‘vidjeti’. Drugi neće, jer su izabrali ‘sljepilo’. U stvarnom svijetu, nema ničega što treba dokazati, ako čovjek postoji izvan ega. Ne postoji niko viši ili niži. Nema boljeg ili goreg. Svi su jednaki.
Baš kao svjetovni život, duhovni život zavisi od tereta koji nosimo. Neki nose teške karme (sudbine), dok neki nose lakše terete. Oni koji nose lakše terete, putuju brže. Teret oteža kada emocije gospodare u životu. Lakše je kada duh gospodari u životu. To je tako jednostavno. Jednostavnost je Božanska odlika.
Komplikovanja su svjetovna. Što smo komplikovaniji, to smo svetovniji. I sve komplikacije su kreacije našeg sopstvenog nesvjesnog. Bog nema nikakve veze s tim. Duhovnost je put beskonačnosti i rastvaranja. Što više putujemo, to više shvatamo da ima još mnogo kuda da se ode. Onda opet, naša očekivanja se završe u nekom momentu i zahvalnost zamijeni sve emocije. Sama Zahvalnost. Ništa više ne preostaje. Onda naš izraz postaje čista Bezuslovna Ljubav. Naše putovanje postaje glatko i bez napora. Više ne osjećamo rastojanje. U stvari, rastojanje ispari i iščezne. I samo odredište nestane. Putovanje kulminira u savršenom jedinstvu. Dakle, dok putujemo sve dalje, slike u našem umu i ranije naučena shvatanja o svijetu se rastapaju i mi počinjemo da prihvatamo stvari kada se dese. To je savršena staloženost, bezuslovno predavanje Svevišnjem Gospodu. To je put naše duše. To je put Šive.

Karakter se nasleđuje iz prošlih života…
Karakter se nasljeđuje iz prošlih života…

Tokom mnogih života, stvorili smo izvjestan karakter koji iskazujemo kroz ovaj život. To se može zvati i naša osnovna konstitucija. Kada se u našem unutrašnjem prostoru desi potpuno prihvatanje, bez opiranja, kada se svi unutrašnji žuljevi zaliječe i nestanu, naša bazična konstitucija počinje da se topi. To je početak poništenja. To je početak stapanja s vrhovnim ili rastvaranje. Prolazimo kroz različite nivoe ili stanja samadija, i na kraju se potpuno rastopimo u stanje gdje znamo da ne postojimo odvojeno ni od čega. Sve je u nama. Sve smo mi. Mi smo sve. Nema nezavisnih identiteta ili identifikacija. Duboka unutrašnja radost. Ništa osim unutrašnje radosti. Radosti biti Šiva. Šivoham.
Sudbina koja je donijela čvrsti, mišićavi, kaubojski lik kao što je Ričard na
Babađijev put je karma iz njegovog prošlog života. Jaka sadana (*sadhana=duhovna praks) koju je postigao u svom prošlom životu donijela ga je velikom Učitelju, nakon početnog perioda otrežnjenja, iako nije znao za svoje korijene u ovom životu. Babađi nikada nije izgubio iz vida ni jednu dušu koja je povezana s Njim. Nikada nije izgubio trag. Sve je držao zajedno. To je ista sudbina koja je donijela Babađija i u moj život. Zlatna nit koja nas je sve povezala je Babađi. Siguran sam da ću naići na mnogo više svojih rođaka iz porodice Babađi tokom svog daljeg putovanja. Neki će prepoznati naš odnos, neki neće, putovanje će se ipak nastaviti sve dok se rijeka ne spoji s okeanom.

Babađijev Učitelj

Umetnikova deja o Sidha Boganataru, Babađijevom Učitelju
Umjetnikova djeja o Sidha Boganataru, Babađijevom Učitelju
Gospod Muruga na Brdima Palani
Gospod Muruga na Brdima Palani

Sida Boganatar se smatra Babađijevim Učiteljem. Njegov Samadi je u Palani, Tamil Nadu. On je besmrtan, baš kao i Njegov poznati učenik. Vjeruje se
da Boganatar i njegovi učenici još uvijek meditiraju u pećinama na brdima Palani. Takođe se smatra da je Boganatar stvorio idola Gospoda Murugu, božanstvo na brdu Palani. Idol je napravljen od devet vrsta biljaka ili 9 otrova (tzv. Nava Paashaan), koji svaki za sebe ima kapacitet da ubije, ali ako se iskombinuje u odgovarajućoj proporciji, postaje lijek za sve bolesti. To se zove Sida Oušad (ili Sida lek).
Takođe se kaže da je Sida Boganatar stvorio idola Murugu u vidu mladolikog Babađija, njegovog omiljenog učenika.
Osjetio sam jak nagon da posjetim oltar Boganatar. Kad sam stigao na Palani i popeo se uz brdo, bilo je već veče. Mnogi ljudi su trčali po prostorijama hrama i vikali bez nekog vidnog razloga, što nije odgovaralo mom umu koji voli tišinu.
Odlučio sam da odam poštovanje velikom Učitelju Boganataru kod Njegovog Samadija i odem odatle. Kada sam stigao tamo, i to mjesto je bilo prepuno ljudi. Red je bio dug. Svi su izgledali kao da žure da stignu do Boganatorovog oltara. Ušao sam u hram, ali tamo nisam mogao da sjednem i meditiram od gužve. Tako sam izašao i našao relativno tiše mjesto pored Bogar Samadija. Sjeo sam tamo i meditirao. Bilo je skoro 20h.
Velike Side (*siddha=veliki mudrac, oslobođen čovjek). Ono što znamo o njima je ništa u poređenju s onim što ne znamo.
Odao sam poštovanje velikom Sidi.

Velike side
Velike sidhe

Takođe sam mu zahvalio na milosti prema zemlji i što blagosilja sve nas. Odjednom je vreli kamen pao na moju butinu niotkuda. Malo je boljelo. Bio je vreo, kao da je izvađen iz rerne! Pogledao sam okolo da vidim da li me je neko gađao. Nije bilo nikoga. S moje butine pao je na pod. Čekao sam neko vrijeme da se ohladi a onda ga uzeo. Kamen je ličio na glavu slona – Gospod Ganeša!!! Bio sam zapanjen i preplavljen milošću Maha Sidija. Smatrao sam to opipljivim blagoslovom Učitelja Babađija. Bio sam srećan i zadovoljan. Stavio sam kamen u svoj džep, vratio ga u dom svojih roditelja i čuvao ga na njihovom oltaru. Krenuo sam da silazim niz brdo do hotelske sobe. Prije toga sam imao daršan Gospoda Muruga, božanstva koje boravi u tom hramu i popio gutljaj mlijeka kojim su kupali tog idola. Za to mlijeko se smatra da ima svojstva Sida lijeka. Smatra se da je Sida Boganatar Lao Cu iz Kine. Kažu da je jedan od Boganatarovih učenika je Kinez. Zove se Pulipani. Boganatar je takođe stvorio tretman Kaja Kalpa koji vraća mladost i vitalnost starima. Ima mnogo priča koje se pripisuju Boganataru, besmrtnom Jogiju. Poklonimo se duboko njemu do nogu…

Zanimljive intervencije

  1. godine, pripremao sam se da se vratim u Muskat, nakon gostovanja na jednom vjenčanju u Indiji. Odlučio sam da svratim kod Ričarda da ga vidim. Njegova kuća mi je bila usput dok sam išao na aerodrom. Nisam bio siguran da li je tamo, a i nismo se dugo čuli. Voz je stigao baš pred izlazak sunca a sletio sam u grad rano ujutru, prijavio se u
    hotelskoj sobi, osvježio se, doručkovao i onda pozvao Ričarda. Obično nije baš lako dobiti ga na telefon. Kad sam nazvao, odmah se javio i rekao: “Očekivao sam te. Nisam bio siguran da li ćeš doći danas ili sutra.” Pitao sam: “Kada se možemo vidjeti?” Rekao je: “Odmah sada.” To je to. Začas sam pronašao njegovu kuću i opet je bilo kao u starim vremenima. Bilo je sjajno osjećanje biti sa Babađijevim sinom. Obojica smo bili preplavljeni radošću kada smo se opet sreli. Čim sam sjeo u njegovoj dnevnoj sobi, za pet minuta zazvonio je neko na vratima i ušao je Ričardov prijatelj Alfred.
Istinski Učitelji predstavljaju večnu istinu… Ono što vidimo ili čujemo nije ništa u odnosu na ono što su oni u stvari!!!
Istinski Učitelji predstavljaju vječnu istinu… Ono što vidimo ili čujemo nije ništa u odnosu na ono što su oni u stvari!!!

Alfredova Priča

Nikada nisam fizički sreo Alfreda ranije. Ne poznajemo se uopšte. Nikada nismo ni čuli jedan za drugog. On i ne zna da ja uopšte i postojim. Ipak, tri dana prije nego što smo se sreli, imao je san u kome me je jasno vidio kako sjedim u bijeloj odjeći, okružen s puno ljudi. Bila je to neka vrsta ceremonije. Alfred je takođe tamo sjedio. U tom snu, okrenuo sam se k njemu i rekao: “Dolazim ovdje da se upoznamo. Ne brini. Daću ti šta ti je potrebno.” Onda se san završio. Iako je objasnio ovaj san Ričardu, nisu mogli da odgonetnu poruku u snu. Pošto me Alfred nikada prije nije vidio, san je ostao misterija sve dok me nije sreo. Odmah sljedeće noći (noći pre nego što ćemo se upoznati) imao je drugi san u kom je došao Satja Sai Baba i držao ga – jasno kao dan: “Šaljem ti Mohana. On će ti dati ono što ti treba.” Ovo je opet bila misterija. Još nikada nije sreo nekog po imenu Mohan. A nije ni povezao ovaj san sa onim od prethodne noći. Kada me je vidio u
Ričardovoj kući, sve je iznenada kliknulo. Stajao je tada u šoku, gledao me
nekoliko sekundi i onda bez formalnosti, rekao: “DAJ MI.” Rekao sam: “Sjedi. Dozvoli da te pripremim prije nego što primiš.” Sjeo je, a Ričard je sjeo sa druge strane. I počeli smo razgovor. Čim sam vidio Alfreda, primio sam unutrašnju naredbu da ga iniciram u Šaktipat. Postalo mi je jasno zašto sam došao u ovaj grad i zašto se pojavio ispred mene. Svrha je bila zaista božanska i to su potpuno i savršeno osmislili Učitelji.
Alfred je veoma osjećajan čovjek. Kloni se svih ljudi. Veoma je osjetljiv na
energiju i može da vidi duhove i Učitelje s lakoćom. Takođe je dobro povezan sa Babađijem koji ga je i doveo u Indiju. Babađi i Sai Baba se druže s njim skoro svaki dan. On pripada centralnom dijelu Amerike. Trebalo je da ode na Tajiland dan kada me je sreo. Pošto mu je Indijska viza istekla i zbog nekih nesporazuma sa svojim putničkim agentom, njegova karta je otkazana i bio mu je za sutradan zakazan ponovni let. Sva ova zbrka nastala je zbog našeg susreta.

Sai i njegov sveti prah Vibuti
Sai i njegov sveti prah Vibuti

Alfredova priča je takođe čudnija od fikcije. Družio se s Babađijem i uskoro razvio interes za Satja Sai Babu. Osjećao je jak nagon da se upozna sa Sai Babom. Radio je vrijedno i nakupio dovoljno novca da ode Indiju i upozna Sai Babu. Radio je oko dvije godine da bi bio slobodan za ovo putovanje.
Tako je stigao u Sai Babin ašram. Sjedio je među mnoštvom ljudi, željno
iščekujući Babin dolazak. Kada je vidio Babu, preplavila ga je radost. Bilo je to zaista ostvarenje jednog velikog sna. Odjednom, ispred njega, Baba je
materijalizovao Sveti prah (Vibuti) iz ruke i Alfred je lijepo vidio kako Baba uzima Vibuti iz flašice sakrivene u rukavu. Srce mu je bilo slomljeno. “Baba,
mađioničar?! Zar sam prešao toliki put i potrošio sav novac da bih vidio
mađioničara?!” Um je počeo da mu ključa. Bio je potpuno potrešen. Pojurio je u hotelsku sobu, sjeo na stolicu i dobro se isplakao. Osjećao se izdanim i potpuno razorenim. Nije bio siguran koliko dugo je plakao. U međuvremenu je donio čvrstu odluku da se spakuje i napusti Putaparti idućeg dana. Odjednom, osjetio je miris Sai Babinog Vibutija i podigao glavu da pogleda. Bio je šokiran kada je vidio Babu kako stoji u sobi tu pred njim!!! Baba ga je jako ošamario i rekao: “Idiote, misliš da sam mađioničar? Misliš da sam te doveo ovamo da bih ti pokazao neke trikove? Ja stalno protresam drveće vjere da bih otresao mrtvo drvo i tamas. Htio sam da razuvjerim neke ljude koji su došli da me testiraju. Oni su sjedili ispred
tebe. Oni nisu imali vjere. Oni nisu spremni da prime moju milost ili energiju. Zato sam stvorio tu scenu. Oni se nikada neće vratiti. Ali ti… Doveo sam te ovdje. Ostani.” Baba ga je pomilovao po ramenu i otišao. Trebalo je nešto vremena da prođe da bi se oporavio od ovog veličanstvenog, nevjerovatnog iskustva. Ali, ostao je. Od te noći pa nadalje, on se sreće s Babom bilo astralno bilo fizički, skoro svaki dan. Počeo je konstantno da se druži s Babom.
Alfred je uporno razvijao mnoge moći. Mogao je čak i da čita umove životinja. Postao je tako osjetljiv da je izbegavao sve vrste nepotrebnih interakcija s ljudima ili bilo kakva okupljanja. Postajao je sve introvertniji. Ričard je bio njegov najbliži drugar. Tog dana je došao kod Ričarda da se vide i tu smo se upoznali. Dakle, u njegovom snu, Baba mu je rekao da mu šalje mene. Ali, nije bio svjestan da će me sresti baš kod Ričarda.

Razlog… kraj
Razlog… kraj

Sjedeli smo jedan naspram drugog kad je Alfred jednog trenutka pitao: “Da li vježbaš Krija Jogu?”

Galaksija Učitelja… Jedna tradicija
Galaksija Učitelja… Jedna tradicija

Rekao sam “Ne, ne vježbam ništa naročito.” Kada je pitao zašto je postavio to pitanje, rekao je: “Mogao sam da vidim skoro sve Krija Joga Učitelje s tobom, kako rade kroz tebe.” Ričard se umiješao i rekao: “I ja sam to vidio. To nas sve povezuje. Isti Učitelji, ista tradicija. Mi smo jedna porodica.” Bilo je zanimljivo kako smo dva Amerikanca i ja raspravljali o neopipljivom i suptilnom za vrijeme ovog neočekivanog sastanka, na čudnoj lokaciji. Ričard nikada ne dozvoljava nikome da mu uđe u kuću osim ako je uvjeren kakva je energija posjetioca. Alfred je takođe veoma osjetljiv na energije. Nekoliko minuta kasnije, Alfred je uzviknuo: “Mohanđi, nešto se dešava u mom tijelu. Mogu da osjetim kako mi se čakre šire i skupljaju. Mogu da osjetim pomjeranje energije. Mehurići pucaju unutra!” Rekao sam: “Molim te, sjedi mirno i opusti se. Radim na tebi.” Poslije sat vremena, inicirao sam ga u Šaktipat. I dok sam to radio, Ričard koji je posmatrao ušao je u transno stanje. Nakon inicijacije, svi mi smo meditirali neko vrijeme. Zatim su podijelili svoja iskustva. Ričard je rekao: “Mohanđi, vidio sam sve Krija Joga Učitelje, Babađija, Isusa, Sai Babu, Gospod Datatreju i mnoge druge učitelje koji su dolazili i odlazili kada si inicirao Alfreda. Moć i energija su bili tako jaki da sam odmah prešao u drugu ravan.” Alfred je vidio isto. Rekao je: “Mohanđi, osjećam da neće biti lako doći do tebe prije ili kasnije. Osjećam da te Učitelji pripremaju za nešto mnogo više. Sve više i više ljudi će saznati za tebe.” Onda su mi obojica rekli nekoliko stvari o mom putu i budućnosti. (U stvari, samo su potvrdili ono što su mi Babađi i Sai Baba rekli na našim druženjima. Ovo je bilo kao potvrda za mene, pošto obojica redovno govore i Babađiju i Sai Babi.) Zatim sam rekao Ričardu: “Posle mog dužeg druženja sa Babađijem zašto se Babađi ne vidi ovih dana? On posmatra tišinu. On to radi kad god radi na drugim planetama i galaksijama. On može da djeluje na mnogim mjestima u isto vrijeme. On je zaista sveprisutan. Ali da, On će ti dolaziti još mnogo puta. Babađi uvek održi svoje obećanje. Rekao ti je da će ti doći kad za to dođe vrijeme. I doći će. Budi strpljiv. Sačekaj još jednu godinu. To je vrijeme kad ćeš sazrijeti za materijale koje ti je već poslao. Treba ti vremena da sve svariš i u tome živiš, zar ne?” Iako je poslednju rečenicu rekao kao šalu, shvatio sam dublje značenje. Istinski Učitelji nikada ne opterete svoje učenike nečim što ne mogu svariti. Oni im daju vremena, tako da učenici mogu da shvate, svare i rastu. Porazgovarali smo o još mnogo toga o Babađiju, Babi i tradiciji, i rastali se nakon otprilike četiri sata.
Babađi i galaksija Učitelja radi neumorno da bi podigla bića niže svesti. Ali, kao što nam se naša duša nikad ne nameće, oni nikada nikome ništa ne nameću. Čim se pripremimo i budemo spremni, oni se pojave i daju bezuslovno. Ego je najveća prepreka preko koje moramo preći. Nikada više do dan danas nisam sreo ili komunicirao s Alfredom. A nisam naročito komunicirao ni sa Ričardom, nakon ovog sastanka prije nekoliko mjeseci. Ipak, sretali smo se astralno.

Doživljaj Šive
Unutrašnja svjetlost– izbija napolje

Ovo je malo odstupanje od mog iskustva s Babađijem. Ali, pošto sam vam obećao da ću ispričati svoj doživljaj Šive, s vašom dozvolom, krećem na to putovanje.

Bilo je to dan poslije mog rođendana, 23. februara 2007. godine. Bio sam sa
svojim roditeljima i odlučio da proslavim rođendan u obližnjem ašramu. Obično proslavim rođendan tako što hranim siromašnu djecu. Međutim, tog dana, od jutra sam osjećao neku vrtoglavicu. Vrtjelo mi se u glavi. Osjećao sam se veoma neugodno i malo mi je bilo muka. Stigao sam u ašram do večeri. Kada sam stigao tamo, bio sam skoro bespomoćan jer mi je čak i vid bio zamućen. Nisam mogao jasno da vidim ljude. Ali, ponašao sam se kako sam mogao, da bih izbjegao nepotrebna pitanja i objašnjavanja. Tog jutra, imao sam jaku potrebu da kupim knjigu “Šiva sutre”, bez nekog naročitog razloga. Do 20h, pričao sam sa Svamijem tog ašrama i rekao da mi je vrlo neugodno, bez nekog očiglednog razloga. Rekao je: “Dobro. Prošetajmo malo na svježem vazduhu.”

Efekat planine Kailaš
Efekat planine Kajlaš

Izveo me je napolje i prošetali smo do druge kuće u kompleksu tog ašrama, koji je udaljen oko 500 metara. Mogu samo da se sjetim kako sam dospio na to mjesto, ušao u hol i sjeo na stolicu kod stola. Sveti Prah je počeo da mi izlazi sa vrha glave i onda mi polako padao niz tijelo. (Sveti prah iz Sahasrare je znak sprženih karmi. Kada se posljednji ostaci karmi
potroše, kao vulkan, s jakim intenzitetom, sprže se i izbace kroz Sahasraru. To je tipično za Datatreja tradiciju). Tijelo mi je bilo providno i velika jarka svjetlost sijala je iznutra. Očni kapci su mi postali zlatni. Svjetlo je probijalo kroz moju odjeću i zračilo u spoljašnji svijet. Bio sam neopisivo proširen. Sve je bilo unutar mene. Mohan nije postojao.

Utapanje u zlatnu svest
Utapanje u zlatnu svijest

Vibuti je nastavio da izbija… Nije bilo ni vremena ni prostora. Nije bilo guna (nivoa svesti) kao što su Satva, Radžas ili Tamas, nije bilo identiteta. Sve se izbrisalo u djeliću sekunde. Potreba da se vratim takođe nije postojala… Ne znam koliko vremena sam bio u tom stanju. Sve što sam čuo bio je glas Svamija kako viče na ostale stanovnike ašrama: “Šiva je ovdje! Dođite
brzo… Donesite fotoaparat.” Polako je počela da mi se vraća svijest o tijelu, ali je to malo potrajalo. Postao sam svjestan da je mnogo ljudi oko mene. Postao sam svjestan sijalica. A onda u jednom trenutku sam otvorio oči.

Treće oko, zmija i sveti prah, svi se tako razaznaju
Treće oko, zmija i sveti prah, svi se tako razaznaju

Vidio sam mnogo ljudi ispred sebe. Prva fotografija je snimila djelić sjaja koji je izbijao iz mog tijela. Svami je rekao da je sjaj bio tako jak da prvo nije mogao da dozvoli nikome da uđe jer ne bi mogli, a naročito njihovi nervni završeci, da izdrže taj nivo energije. Kasnije snimljene fotografije su uhvatile samo moj fizički lik s Vibutijem i stanje nakon doživljenog iskustva. Kaže se, “slika može da kaže mnogo više od riječi.” Dakle,
uživajte u fotografijama.
To iskustvo mi je iskrenulo svijest. Moj nivo svijesti se promijenio. Od tada sam počeo da mjenjam nivoe svijesti s lakoćom.
Kada tragaoc postane onaj traženi, njegov ograničeni entitet se utapa u onaj
neograničene prirode. On postaje sveprisutan, potpuno lucidan i providan,
vibrantan, sjajan, suptilno dinamičan i postoji u potpunoj svjesnosti. Momentalno učitavanje podataka sa viših domena postaje lako i neprekidno.
Ovo sam napisao odmah nakon doživljaja Šive:

Neuhvatljivi beskraj – ŠIVA
Neuhvatljivi beskraj – ŠIVA

Kada dotaknemo domen Šive, Najuzvišenijeg, sve se rastapa. Sve se stapa u jedno. To je samo prostran, proširena jarka svjetlost, apsolutno mirna i sveznajuća. Sve planete, razna sunca, zvijezde i razne sfere postojanja, postaju prosto dijelovi širokog postojanja Šive, Najuzvišenijeg. Sve je
to sadržano u beskrajnoj svetlosti koja ima najuzvišeniju svijest. To je bilo moje iskustvo 24. februara 2007. godine. To stanje se može nazvati stanje Oca, ili Alah, ili Parabrama, to je sve isto. Potrebno je samo razumjeti taj efekat.
Kada je ograničeni entitet koji se zove Mohan postao Šiva, u početku je bila samo beskrajna unutrašnja radost koja me je okružila. Radost beskraja. Radost oslobađanja. Radost bestelesnog postojanja. Postojanje u proširenom stanju, postao sam jedno sa svim bićima Univerzuma. Ograničena svest Mohana se stopila s cijelim kosmosom i postala jedno sa oboje, ograničenim i neograničenim postojanjem. U tom stanju proširene svesti, čovjek može da izrazi samo Ljubav, našu suštinsku prirodu. Postao sam svako biće, i svako biće je postalo ja.
Ljudski intelekt ne može da shvati stanje Šive. Ljudi mogu da dožive to stanje tek kada prestanu da budu ljudi. Treba da izađu iz svog tijela, uma, intelekta, ega i svih drugih aspekata i postanu prazni i čisti. Stanje Šive je stanje ekstremne čistote. Ljudski intelekt ima ograničenje i njegova banka podataka podsvesno se obično napuni uskladištenim sjećanjima i emocijama koje ih prate, i odatle intelekt može da crpi. Stanje Šive se nikada ne može ovako čuvati ili steći. Može se samo doživeti i to je takođe, kad možemo efikasno da prevaziđemo “čovjekovanje”.
Kad god intelekt pokuša da shvati, ljudi propuste aspekt Šive. Ljudi ne mogu da dostignu stanje Šive tako što će nešto “raditi”. Bilo da je fizičke ili intelektualne prirode, “raditi” podrazumijeva akciju i pokret. Činjenje je izraz dualnosti. Dualnost je rastvaranje istinskog stanja Šive koji je sveobuhvatni i postoji u nedualnosti. Stanje Šive je stvarno stanje Jednosti. Oni mogu da postignu stanje Šive samo kroz “bitisanje”, biti u stanju Šive.
U tom stanju potpune unutrašnje radosti i ljubavi, transformisan entitet će
izabrati da vodi mnoge duše do Njegove visine – visine Najuzvišenijeg. To je čist čin iz ljubavi i samilosti. Time što to radi, on vodi sebe, zbog toga što je sve dio njega. To je kao da se neki dio tijela isprlja, mi ga operemo i očistimo. Isto tako, kada neke duše traže u mraku, onda ih oslobođene duše, s potpunim razumijevanjem i sviješću da su te duše u mraku u suštini dio njih samih, vode do svjetla. Radeći ovo, postaju potpuniji…

Rođenje meditacije “Blagoslovi svijeta” (Bless the World) – današnje meditacije “Moć Čistote”

Prostorija, ljudi, milost – sve obezbedio Baba
Prostorija, ljudi, milost – sve obezbjedio Baba

Tri mjeseca nakon doživljaja Šive, oko 4h ujutru, probudio sam se i osjetio jaku energiju, u meni i oko mene.

Meditaciju ‘Moć Čistote’ mi je dao Baba (Smatram da su svi Učitelji BABA, jer, ime ili identiteti nemaju značaj u drugim domenima. Sav rad u skladu, koji je vođen milošću Najuzvišenijeg. To je moje iskustvo). Dakle, kada sam se probudio i zamolio da zapišem meditaciju, nisam bio svjestan toga šta ću s tim. Nisam imao ideju šta ću da napišem. Nisam čak bio svjestan ni sadržaja.

Svi Učitelji su Jedno. Bog je istinski Vlasnik…
Svi Učitelji su Jedno. Bog je istinski Vlasnik…

Dok mi je saopštavana, trebalo mi je¸samo oko 10 minuta da je zabilježim na laptopu. To je bilo kao da mi je Baba pokretao prste. Sve je bilo kristalno jasno. Kada sam shvatio da je to bila potpuno razrađena meditacija, pitao sam Babu: “Šta ću s njom? Da meditiram?” Rekao je: “Ne. Moraš da podučavaš.” Odmah je introvert u meni dao primjedbu: “Ne Baba,
nisam ja za tako nešto. Znaš da sam introvertan. Ne mogu da idem okolo i
govorim ljudima – Hej, dođite ovamo, naučiću vas jednu meditaciju. Štaviše,
nisam ja guru materijal. Običan sam čovjek, sa svim vrlinama i manama koje normalan čovjek ima.” Odmah je stigao odgovor: “To nije tvoj problem. Mi ćemo ti poslati ljude. Shvati da ti ljude koji ti dolaze mi šaljemo. Ostali ti neće dolaziti. Niti će te razumjeti. Tvoja snaga je tvoja suptilnost. Ti imaš moć. Predstavljat ćeš našu tradiciju.” Opet se moj logički um bunio: “Trebaju mi ljudi koji će mi u ovome pomoći, naročito ako je misija koju mi poveravate tako velika.” Odgovor je bio: “Ni to nije tvoj problem. Mi ćemo učiniti da se sve desi kada za to dođe vrijeme. Samo budi.” Shvatio sam da su moji godišnji odmori završeni i da sam na putu da krenem u mnogo veću misiju. Putovanje je upravo počelo!!!
Snimio sam meditaciju u studiju bez ikakvih problema, u to vrijeme, radio sam šou po imenu Mohanov Svijet, koji je bio veoma popularan među spiritualnim krugovima. Baš kao što je Baba rekao, naša meditacija je uzletila u Dubaiju. Počela je da se širi sve više i više i dostigla rasprostranjenost koju ima sada. Šta sam uradio da bih to postigao? Ništa. To je Božanska igra. Sva moja pitanja- odgovori i blogovi su takođe slični. Nikada ne čitam da bih se pripremio.
Odgovarajući odgovori se dese u odgovarajuće vrijeme. Naš put je tako čist i
jednostavan. Bez očekivanja, bez uslova. Samo dva stožera. Čistota i Vera. Mi delujemo na polju bezuslovne ljubavi, izvan svih ljudski stvorenih barijera kao što su stalež, naučeni sistem uvjerenja i ponašanja, države, zajednice, kulture i boje.

Iako sam primio meditaciju u maju 2007. godine, nisam držao nikakve časove niti pokušavao da je snimim sve do septembra.

“Kako mogu?” Uvek zaboravimo vatru iza dima – Nevidljive ruke koje omoguće da se to desi
“Kako mogu?” Uvijek zaboravimo vatru iza dima – Nevidljive ruke koje omoguće da se to desi

Biba je vidjela cio tekst, odmah nakon što sam je primio telepatski, i
rekla mi je: ”Sjajna je. Treba da je širiš dalje.” Kristalno jasan odgovor se pojavio u mojoj svjesti: “Uradiću to besplatno, kao uslugu društvu. To će biti sljedeća dimenzija onoga što radim kroz Amukea Dobrotvornu Fondaciju. Kroz Amukea, mi fizički pomažemo siromašnima i bespomoćnima u društvu. Kroz Meditacije Blagoslovi Svijet, radićemo na rasterećivanju bespomoćnih ljudskih entiteta zvanih Ljudska bića. Rasterećivanje/ čišćenje od ograničavajućih uvjerenja koja čovjek nosi kroz živote, definitivno će zahtijevati vrijeme. Ako je promjena od ciklusa rođenje&smrt neminovna, onda je i posvećenost i strpljenje obavezno.

Vjera je obavezna jer čišćenje koje se desilo možda neće biti mjerljivo. Ipak,
imaće efekta, to je sigurno.”
Oktobra 2007. godine, Biba je preuzela inicijativu i organizovala prvu javnu
meditaciju u Dubaiju koju sam lično vodio. Zatim se meditacija održavala svake nedjelje. Ljudi su doživljavali veliko pročišćenje. Neki su doživjeli telepatsku komunikaciju s Učiteljima. Neki su dobili odgovore na svoja pitanja a da ih nisu ni postavili. Neki su doživjeli izvjesna čuda. Svi imaju svoje sopstveno iskustvo i dobijaju rezultate. Kao i uvijek, neki su redovni i posvećeni. Neki dođu samo da vide. Neki da provjere. Neki da je okuse. Neki je cijene. Neki kritikuju. Neki ismjevaju. Neki hvale. To nije ništa neobično. Tako svijet funkcioniše. Mi održavamo meditacije besplatno i dobrovoljne donacije se koriste da bi se platili troškovi za iznajmljivanje prostora i dobrotvorne aktivnosti. Toliko mnogo ljudi, otelotvorenja ljubavi, se okupilo i ovo ostvarilo. Oni guraju BTW meditaciju naprijed. Polako se širi u druge zemlje, dok ljudi dijele svoje utiske i doživljaje s drugima. Nismo radili kampanju ili marketing. Babine riječi mi uvijek odzvanjaju u
ušima: “Shvati da ti ljude koji ti dolaze mi šaljemo.”

Božanska Druženja
(Telepatske komunikacije sa višim duhovnim majstorima)

Kada se desi potreba, desi se i forma. Forma nema vrijednost, potreba ima…ona je stvorila formu.

Jedno stvarno iskustvo: Na jednom od naših časova u Dubaiju, dok sam
odgovarao na pitanja, iznenada je svako video kako se soba ispunjava prelepom ljubičastom energijom – odmah se sve utišalo. Sedeli smo tamo više od sat vremena, u apsolutnoj tišini. Ni jedan telefon nije zazvonio i niko nas nije uznemiravao spolja. Kada smo se vratili svojim čulima, svi su rekli, skoro u glas “O Bože. Video/la sam Babađija!!! Bio je to Babađi!!!” To je bilo stvarno. Postoji VELIKA razlika između onoga što govorim i njihovih doživljavanja. Iskustvo se ne može poreći. Ono menja život. Imali smo mnogo takvih doživljaja, s različitim Učiteljima, na većini naših časova.

Vizije – Projekcije našeg uma
Vizije – Projekcije našeg uma

Postoje dvije vrste vizija i druženja s Učiteljima. Jedna vrsta su projekcije uma. Osjećamo, “Vidjeo sam Ramu.” “Vidjeo sam Krišnu, Isusa ili Budu.” “Rekli su mi ovo, rekli su mi ono,” itd. To su samo žudnje uma za prepoznavanjem pošto se duboka želja za božanskim druženjem projektuje
nazad u vaš um kao stvarnost. To neće imati trajan efekat na vas. Nećete imati prave promjene u svojoj konstituciji. Test je sam život. Ako postoji fundamentalna konstituciona promjena, vidljiva u realnom životu, to znači da su ta druženja bila stvarna. Inače, baš kao neki san, to je nešto što dođe i prođe. Ostaćete isti. Uzdrmaćete se i protresti samo kada treba da se suočite s realnim životom. Realna druženja mjenjaju život. Ona vas uvijek ostavljaju u drugačijoj dimenziji, bar jedan korak više nego prije. Desiće se veliki pomak iznutra. Vaš nivo svijesti bi se bio promjenio.

Takva druženja nije lako doživjeti. Ona traže spremnost. Čovjek postaje spreman kroz Čistotu, Strpljenje i Postojanje Bez Ega. Za pomjeranje svijesti nije potrebno neko određeno vrijeme. Grešnik može postati svetac preko noći. Za spremnost je potrebno vrijeme, jer je u vezi sa rasterećenjem od karmi. Ljudi nikada neće ostati stabilni u jednoj konstituciji zauvijek. Svako evoluira. Neki su brzi, dok neki evoluiraju sporo, što čisto zavisi od njihovog karmičkog tereta. Ako je karmički teret lakši, duhovna evolucija će biti vrlo brza.
Oni koji su imali božanska druženja, ili oni koji su razvili kapacitet da konstantno komuniciraju sa višim entitetima, pokazaće tu božansku crtu i u stvarnom životu.
Baš kao što nesvijesno usvojite karakteristike svojih prijatelja, tako usvojite i kvalitete vaših Učitelja. Jedan Svami koji živi na Himalajima mi je rekao: „Možeš da vidiš jednu izraženu karakteristiku kod svih ljudi koji su se družili s Babađijem. Ta karakteristika je jaka potreba za introvertnošću, da se ponire unutra, da se izbjegava artikulacija, priča, i da se prigrli tišina.“ Vidjeo sam ovo jasno kod Babađiše, Ričarda i Alfreda. Takođe sam vidjeo kako se ovo pojačava kod mene. Moram da se natjeram da bih išao i govorio s ljudima ili držao časove. Samo je Darma (dužnost) ta koja me podstiče da to još radim…

Inicijacija u Šaktipat

Šaktipat je Blagodet, Dar. Ima moć da transformiše živote.
Šaktipat je Blagodet, Dar. Ima moć da transformiše živote.

Šaktipat je jedan od ključnih faktora naše meditacije. Šaktipat je dio naše velike tradicije. Ali, sve dok se čovijek ne inicira kako treba, Šaktipat neće imati nikakvog efekta. Davalac ne može da da ništa i primalac neće imati koristi. Naše vođene meditacije, per se, su samo priprema. Na tim časovima, Šaktipat je taj koji čini razliku. Radi na rasterećivanju od čovjekovog ‘tereta’ i čisti ga sistematski, nedjelju za nedjeljom, i rezultati se jasno vide na ljudima. Ista meditacija daje različit efekat svaki put. Nema fizički nikakve raznolikosti. Ali postoji raznolikost u efektu meditacije, svaki put.

Vjera i dosljednost. To je naš put. Rasterećivanje je postepeni proces jer se mi oslobađamo od samskara (u tkivu zapamćenih emocija) iz mnogih života. Šaktipat je dragocijen i on je ozbiljan. One koje sam inicirao da daju Šaktipat poslao mi je Baba. Iniciranje ljudi nije moja diskrecija. Svaki put ću dobiti instrukciju u pravo vrijeme, koga da iniciram, baš kao u Alfredovom slučaju. Nisam ja taj koji biram koga ću da iniciram. Sljedim naređenja. Oni koji su inicirani doživjeli su ogromne pomake u svojoj konstituciji i nivou svijesti. U stanju su da ih prenesu i drugima. Kada daju Šaktipat, njihova svijest se stopi s mojom. Šaktipat je svetinja. Moć će biti potpuno izgubljena ako se nivoi sa kojih se djeluje zasnivaju na egu.

Sveti momenti Šaktipata
Sveti momenti Šaktipata

Šaktipat je blagodet. Mora da se desi. To je ozbiljna odgovornost. Čistota i Vjera treba da se održavaju sve vrijeme radi efikasnog davanja Šaktipata. Takođe, prisustvo različitih Učitelja na našim meditacijama je još jedan opipljivi dokaz. Ljudi ih vide ili osjećaju i doživljavaju pomake u svojoj konstituciji, nivoima funkcionisanja. To nije imaginacija. To je stvarno. Ipak, svjesni um koji ne može da shvati stvari izvan čula, imaće tendenciju da to poriče i odbaci kao imaginaciju. Anti-duhovno je poricati sopstvena iskustva, više voljeti riječi drugih nego svoje lično iskustvo. Vaše sopstveno iskustvo je za vas najvažnije. To je vaša lična lekcija. Morate da krenete da hodate s mjesta na kome stojite. Vaše sopstveno iskustvo je mjesto gdje stojite. Riječi drugih za vas nemaju vrijednost, naročito ako funkcioniše s uobičajene intelektualne ili emocionalne ravni.

Predviđanja i vođenje (upućivanje)
Kao i uvijek, za vrijeme svakog puta na Himalaje, sreo sam starog sveca (zadržaću ime u tajnosti – izvinjavam se) koji ima veliku vrijednost u mom živou. Ništa me nije naučio. Ali, njegove riječi su uvijek imale vrijednost. On nije prorok. Nije ni astrolog niti propovjednik. Nikada ne predviđa budućnost. Ipak, prvi put kad sam ga upoznao, rekao je: “Uradi nešto za djecu majke Zemlje. Imaćeš vječni mir.”

Neodoljiv šarm Gospoda Krišne
Neodoljiv šarm Gospoda Krišne

Te riječi su mi odzvanjale u umu i kasnije postale Amuker (Ammucare), iako tada nisam planirao da pokrenem dobrotvornu organizaciju. To je bilo kao naredba ili proročanstvo. Drugi put kada sam ga vidjeo, rekao je: “Duboko žalim. Nisam mogao da upoznam tvoju ćerku Amu. Ona je bila “amša” (dio, ili svijest) Gospoda Krišne!!!” To je za mene bilo otkriće. Amu je poginula na Krišnin Rođendan (Đanmašatami). Isto tako, na noć prije nego što je umrla, rekla je mojoj majci: “Igram se s Krišnom. Bako, vidiš li Krišnu?” Moja majka je rekla: “Mi smo ljudi. Ne možemo da vidimo Boga tek tako.” A Amu je rekla: “Ne vidiš jer tvoj bakti nije dovoljno jak. Ako se iskreno budeš molila, možeš da Ga vidiš.” Ovih uspomena sam se prisjetio kad mi je ovaj svetac rekao svoju neispunjenu želju. Tako sam bolje shvatio Amu. Osjetio sam duboku čast što je došla i rodila se u našoj porodici kao moje djete.

Amuine oči – Odraz večnosti
Amuine oči – Odraz vječnosti

Treća važna stvar koju mi je ovaj svetac rekao bila je baš prije godinu dana. Rekao je: “U danima što dolaze, eksplicitno ćeš izražavati Šivu. Izlaziće ti plamen iz očiju. Uzdići ćeš mnoge ljude baš svojim očima. Promjenit ćeš mnoge živote Šaktipatom. Ne možeš se dugo skrivati.” Šalio sam se: “Svamiđi, pusti me da se skrivam što duže. Ova introvertnost mi odgovara.” Smijao se i rekao: “Čekaj i posmatraj šta će se desiti.” Sve što je rekao se desilo. On je jedan od mojih najvećih dobroželilaca, i živi relativno izolovan na Himalajima. Kako je rekao, Meditacije Blagoslovi Svijet se prevode na više jezika – ljudi osjećaju želju da se priključe, da služe, da šire Ljubav.

U međuvremenu mi je data druga meditacija koja se zove 360 stepeni. Još ih je na putu. Svaka ima sposobnost da promijeni život. Glavni razlog je milost. Milost se ne može stvoriti. Ona mora da se desi.

Milost je kao najiskrenija ponuda – ona dotiče duboko u srce. Lepota milosti se ne može zanemriti...
Milost je kao najiskrenija ponuda – ona dotiče duboko u srce. Ljepota milosti se ne može zanemriti…

Svi oni koje sam inicirao u Šaktipat, daju ga s istim intenzitetom koji bih i ja imao, da sam fizički prisutan. Baš kao što se djete majmuna okači na svoju majku i automatski stigne do najviše grane, na našem putu, učenik dostiže najviše u duhovnosti, samo tako što se drži principa zvanog Guru – Guru Tatva.

Još uvijek održavam svoju privatnost i slobodu. Još uvijek radom zarađujem za život. Nastojim da moje postojanje bude nepretenciozno. Niko nikoga ne vrbuje na BTW časove meditacije. To je potpuno besplatno. Svi dobrovoljni prilozi se koriste u dobrotvorne svrhe kada se plate računi za iznajmljivanje prostorija. Sve se bilježi i kontroliše. Oni koji pohađaju podstaknuti su da pišu o svojim iskustvima u svoj sopstveni dnevnik, jer, u svijetu nametljive prodaje, predivni izlagači će im isprati mozak da ponište njihovo sopstveno iskustvo, od čega će povjerovati da je sve bila samo imaginacija.

Nikada ne pridajem značaj koliko ljudi dođe. Samo kažem: “Besplatno je. Koristite po svom nahođenju.” Ovaj način života mi omogućava da održim svoju objektivnost i nesebičnost, nezainteresovanost za sebe. To mi pomaže da ostanem oslobođen, bez očekivanja ičega zauzvrat. Bezuslovno postojanje je istinski oslobađajuće!!!

Tako, dragi moji, put pred nama je put Zlata za našu generaciju. Doživljavamo promjene energije u univerzumu, upravo sada i ovdje. Dešava se pomjeranje. Pomjeranje svijesti je očigledno. Nema šta tu da se uradi. Samo budite u sadašnjosti. Budite sa svakom svojom misli, riječi, djelom. Budite potpuno svjesni. Samo uvijek iskazujte bezuslovnu ljubav. Živite potpuno predani u apsolutnoj vjeri. Živite u Unutrašnjoj Radosti.

Uvijek VAS voli M.

Vatra prati svetlost rastvaranja
Vatra prati svjetlost rastvaranja

Prevod i uređivanje: Biljana Vozarević
Lektura: Ivana Miljak

Komentariši