Prava sloboda je sloboda od svih aspekata koje smatramo sobom, kao što su tijelo, um, intelekt, ego i čula. Kad smo njima vezani, mi nemamo slobodu.

Razgovarali smo o nemirima i gnjevu koji su se širili ulicama Amerike. Razgovarali smo o rasizmu, o diskriminaciji i o gospodarima i robovima. U ovom podkastu ćemo razmotriti ko je pravi gospodar i ko su pravi robovi.

Uvijek smo diskutovali o slobodi na različitim nivoima, raznim dimenzijama. Stalno i iznova razni ljudi su govorili o potrebi za slobodom. Borili smo se za slobodu. Vodili smo ratove za slobodu. A kad je sloboda kretanja ograničena, postali smo nasilni.

Ali, šta je tačno sloboda? Jesmo li razmišljali? Vjerujemo da sloboda znači slobodu čula, slobodu uma i slobodu tijela. To je ono što razumijemo. To znači da mi imamo slobodu da radimo ono što volimo da radimo. Ali, prava sloboda je sloboda od čula, sloboda od uma i sloboda od tijela. Ovo je danas vaša tema za razmišljanje. Prava sloboda je sloboda od svih aspekata koje smatramo sobom, kao što su tijelo, um, intelekt, ego i čula. Kad smo njima vezani, mi nemamo slobodu. Sloboda za koju smo se borili je ona sloboda u kojoj su naša kretanja ograničena. Tijelo, um, intelekt, čula su ograničeni i ego je pogođen. To je sloboda za koju smo se borili. To je sloboda za koju smo ratovali. Dakle, ako zaista, zaista moramo iskusiti slobodu, moramo iskusiti slobodu od svojih čula, uma i tijela. To je prava sloboda. Čula, um i tijelo žele da lutaju čulnim objektima u spoljašnjem svetu, ispunjavajući želje u svakom trenutku. Oni traže ispunjenje. Tijelo traži ispunjenje, um traži ispunjenje, intelekt traži ispunjenje, i ego traži ispunjenje. Čula pomažu u tome. To je sloboda o kojoj smo razgovarali. A mi smo mislili da je to sloboda koja nam je potrebna. Ali, da je li tako? Razmislite!

Kad smo daleko od želja, kad smo daleko od potrebe za čulnim zadovoljstvom sve vrijeme, kad smo iznutra zadovoljni, kad smo daleko od opsesija tijela, uma, intelekta i ega, kada smo u potpunosti mirni i zadovoljni – to je sloboda; ljepota i mir naše duše. Nisu nam potrebne nikakve spoljašnje stvari. Nisu nam potrebni spoljašnji faktori, poput odnosa, vremena, prostora, pogodnosti. Ne treba nam ništa od toga, jer smo unutra potpuno mirni.

Dakle, prava sloboda je sloboda od uma. Kada ne moramo da jurimo objekte čula, slobodni smo. Sposobnost da se nešto učini ili bude negdje nije baš sloboda. Ali, zato što smo povezani sa tijelom? Povezani smo jer verujemo da smo ta ličnost, verujemo da je to sloboda, ali to nije to. Ovo je važna misao.

Pa, ko su gospodari? Postoji samo jedan gospodar – TI. Ko su robovi? Postajemo robovi kada smo robovi pogrešnim gospodarima, poput uma, tijela, intelekta i ega. Duh je uvijek slobodan. Duh nema nikakve veze sa našim ostvarenjima i ispunjenjima. Duh je slobodan. Duša je slobodna. Duša nema nikakve veze sa nama. Uvijek je stabilna, mirna, smirena iznutra. A kad se smirimo iznutra, zajedno sa dušom, postajemo duša. Mi smo takođe mirni. Nema ništa izvan nas. Ili je mnogo stvari izvan nas, ali one nas više ne zanimaju. Ali, ako ste u potpunosti smireni iznutra, baš kao i duša koja se ne miješa u vaša zadovoljstva i ostvarenja, takođe ćete biti isključeni i odvojeni od svih ovih stvari napolju. Međutim, bićete tamo u svemu, odvojeni i netaknuti. Kao vaša duša. Možete raditi sve što želite, ali duša je odvojena i nevezana. Bićemo takvi. To je prava sloboda.

Znači, ako zaista želite biti gospodar, morate biti to što vi jeste. Ne možete biti um, intelekt, ego i tijelo, i da još uvijek kažete da ste slobodni, jer to nije sloboda. Ako zaista razumijete ovu slobodu, shvatili ste istinu postojanja. Ovo je istina.

Danas vam ostavljam ovu misao. Razmislite o tome. Promislite. Razgovarajte o ovoj temi. I što više diskutujete, imaćate sve veću i veću svijest o tome.

Želim vam sreću, ispunjenje i unutrašnji mir.

Šaljem vam puno ljubavi.

Mohanđi

Originalni podkast na engleskom jeziku možete poslušati ovdje.

Podkast na srpskom jeziku možete poslušate ovdje.

Prevela: Biljana Kiprovski
Lektorisala: Ivanka Džunić