Mohanđi je duhovni učitelj i filantrop, poštovan širom svijeta. Sebe smatra običnim čovjekom neuobičajenog temperamenta, u potpunosti posvećenog svojoj višoj svrsi. Mohanđi prenosi najdublje istine sa preciznošću, jasnoćom, jednostavnošću i sebi svojstvenim humorom. Njegova učenja odišu jednostavnošću i praktičnošću, i kao takva su primenjiva u svakodnevnom životu.

Oni koji praktikuju njegova učenja, kažu da su se izdigli iznad pohlepe, bijesa, mržnje i ljubomore na nivo ljubaznosti, saosjećajnosti i bezuslovne ljubavi. Kao porodični čovjek, nekada korporativni profesionalac. Mohanđi svojim primjerom pokazuje da svako od nas može duhovno da se razvija dok uporedo uživa u blagodetima svakodnevnog života i ispunjava svoje životne obaveze.

Mohanđijeva supruga Devi Mohan, porijeklom je iz Srbije i od početka aktivno učestvuje u svim aspektima Mohanđijeve misije mira, dobročinstva i nenasilja. Na dan njihovog vjenčanja, 18. aprila, 2010. njih dvoje su održali i prvu meditaciju u Beogradu, gdje su dali do znanja da je njihov brak zemaljski način obilježavanja duhovnog spoja dvoje ljudi posvećenih višoj svrsi služenja čovječanstvu. Godinu dana kasnije rodila se njihova kćerka Mila, prelijep spoj Indije i Balkana, koja od malih nogu učestvuje u Mohanđijevim programima.

Suština Mohanđijevog učenja je oslobođenje od svih vezanosti, a prije svega koncepata i životnih navika. Kao posebne vrijednosti, Mohanđi ističe čistotu, vjeru, bezuslovnu ljubav i služenje svih živih bića, bez obzira na vrstu.

Mohanđi je objavljivani autor koji redovno piše i govori u vodećim svjetskim institucijama i događajima. Stalni je član međunarodnog projekta “Peace Pledge – Zavijet mira”. Dobitnik je prestižne “Šivananda nagrade za svjetski mir” i “Štapa Zulu ratnika” koji dodjeljuje kralj Zulu naroda, u Južnoj Africi, Goodwill Zwelithini.

Mohanđi je osnivač humanitarne “ACT Fondacije” i “Mohanđi Fondacije”, globalne organizaciju koja pomaže ljudima da žive harmoničnim životom. Fondacija je formalno registrovana na 4 kontinenta, a njeni volonteri su prisutni u više od 25 zemalja svijeta.