„Joga nidra buđenja“ je duhovni metod balansiranja i aktivacije obije strane mozga koji jača odnos sa unutrašnjim posmatračem i ubrzava proces duhovnog buđenja. Radi se o intenzivnoj i potpuno bezbjednoj tehnici koju sprovodi osoba duboko povezana sa sviješću Mohanđija, vodeći prisutne duboko u spoznaju puta duše i svjetlosti koja probija sve velove iluzija.

„Joga nidru buđenja“ mogu praktikovati ljudi svih starosnih dobi koji žele da se opuste, ali i duhovno napreduju. Doživljena iskustva i ljubav otvaraju srce, intenziviraju „žeđ“ za duhovnim oslobođenjem tokom sadašnjeg života i ubrzavaju nas na tom putu.

Za praktikovanje „Joga nidre buđenja“ nisu potrebne nikakve posebne pripreme. Radi se u ležećem položaju. Nakon lakih jogijskih vježbi zagrijavanja po programu Himalajske škole tradicionalne joge (HSTY), zauzima se udoban ležeći položaj („šavasana“). Dalje putujemo pažnjom kroz sve dijelove tijela po tačno određenom redoslijedu koji odgovara rasporedu centara u kori velikog mozga. Potom slijedi efektivno opuštanje emotivnog i mentalnog tijela kroz aktivnu vizualizaciju, dok se nesvjesni dio uma aktivira kroz arhitipove i mi postižemo alfa-stanje moždanih talasa. Tokom ovog procesa, postavljamo svjesnu nameru, tzv. „sankalpu“, jer Zakon Privlačnosti ovdje aktivno djeluje.

Zbog pojačanog unutrašnjeg svjedočenja i time odvojenosti od „ega“, suočavanje sa unutrašnjim teretom koji čine strahovi, boli i blokade svih vrsta je znatno olakšano i bez trauma, a naše putovanje kroz život postaje mnogo lakše i prijatnije. Dugoročno, „Joga nidra buđenja“, ukorijenjena u Mohanđijevu svijest i Njegovo suptilno prisutstvo osnažuje nas da se hrabro suočimo sa svakim izazovom koji život donosi i ustoličava nas čvrsto na putu duhovnog oslobođenja.

U osnovi „Joga nidre buđenja“ nalazi se drevni metod efektivne progresivne relaksacije poznat pod nazivom „joga nidra“ tokom kojeg jogi (onaj koji praktikuje jogu) samo-indukuje svjesni san. Slično tome, Joga nidra buđenja je predivan instrument „pratjahare“ (povlačenje čula) – Kada se svjesnost potpuno odvoji od uticaja spoljašnjeg svijeta, a ne pređe u stanje sna, svjesnost postaje moćna i može se efektivno fokusirati na prevazilaženje i uklanjanje svega onoga što nas sprečava da dostignemo procvat našeg najvećeg potencijala.

„Nakon „Joga Nidre Buđenja“, učesnici redovno ostaju bez teksta, preplavljeni intenzitetom milosti koju smo doživjeli. Posmatrala sam kako su svi prisutni sijali. Niko nije želeo napustiti prostor. Neki su uspjeli verbalizovati ono što su doživjeli, a većina je dalje sabirala utiske dok su njihove oči isijavale neizmjernu Ljubav i zahvalnost koju nikada neću zaboraviti. Nekima je kičma bila vrela od energije, čelo je pulsiralo, a srčana čakra bivala skroz proširena, uz suze radosnice i osjećaj ushićenja i osnaženja. Zaista je prelijepo svjedočiti kakvi nam sve blagoslovi, uvijek iznova svježi i prelijepi, pristižu od Izvora kroz Mohanđija. Naročito je velika privilegija, kao i odgovornost, biti instrument tih energija. Sa najdubljom zahvalnošću klanjam se Mohađiju, Guru Mandali, ovom prelijepom putu, svijesti i Ljubavi koja nas vodi.

“Devi Mohan, praktičarka „Joga nidra buđenja“