Treba da izađete iz svojih kuća ili iz svojih zona komfora i učinite nemoguće. To će vaše samopouzdanje podići na potpuno drugačiji nivo.

Danas ćemo razgovarati o faktoru dobrote. Šta je faktor dobrote? Faktor dobrote je naša sposobnost da budemo ljubazni i suosećajni i da na to bude prioritet u svakom trenutku. Pa, kako je to važno za nas? Vidjećemo.

Jedan gospodin, fotograf, vidio je malo dijete, potpuno iscrpljeno, mršavo i slabo od dehidratacije i neuhranjenosti, kako puzi do centra gde su dijelili hranu u Sudanu. A tik do ovog djeteta sjedio je lešinar i čekao da dijete umre kako bi mogao da pojede njegovo tijelo. Ova fotografija je veoma poznata. Može se naći i na internetu. Ovaj fotograf je napravio fotografiju i napustio to mjesto. Šta se dogodilo sa djetetom? Niko ne zna. A ova slika ima mnogo nagrada. Ima mnogo nagrada kao vrlo emotivna slika. Dijete koje će umrijeti i lešinar koji čeka smrt, izuzetno tužna slika!

U jednom od programa u kojem je prikazana ova slika, novinar je pitao fotografa: „Šta ste učinili sa ovim djetetom? Jeste li ga odveli u prihvatilište ili ste ga jednostavno tamo ostavili? “ Rekao je, „Nisam imao vremena. Morao sam da uhvatim autobus, pa sam požurio odmah nakon fotografisanja. Ne znam šta se dogodilo sa djetetom.“ Novinar je rekao: „Nije samo jedan lešinar čekao smrt djeteta. U stvari, bila su dva. Jedan je bio iza kamere, slikao je, ali nije pomogao djetetu! “ Ovo je bukvalno potreslo fotografa. Pogodila ga je savjest. Pogodila ga je do te mjere da je fotograf kasnije izvršio samoubistvo.

Danas, možete vidjeti mnogo takvih lešinara. Sve što im treba je dobra slika. Oni se ne zaustavljaju kako bi pomogli žrtvama i to možemo vidjeti u medijima, zar ne? Na jezivim slikama možete vidjeti toliko kamera – ljudi pate, životinje pate, ptice pate, sve su to slike patnje. Iza tih kamera su ljudi. Ali, da li se okreću i pomažu žrtvama? Ne znamo. U mnogim okolnostima pomoć vjerovatno nije moguća zbog različitih propisa, kao što su vladini propisi, ili vlasti koje ne dozvoljavaju nikakvu pomoć, i takve stvari. To je u redu, razumljivo je da ne možemo ništa. Međutim, postoji mnogo okolnosti u kojima se može ponuditi pomoć. Ova sposobnost pružanja ruke pomoći čini nas dobrim čovjekom.

Napravite fotografiju kako biste svijetu pokazali da su u toku takvi događaji. To je u redu. Ali, poslije toga treba da se zaustavite da biste pomogli bespomoćnima. Tu nastupa humanost, tu čovjek postaje dobro ljudsko biće. Tu se prikazuje faktor dobrote

Dakle, ono o čemu danas treba da razmišljamo je: „Da li sam lešinar ili anđeo?“ Svi možemo postati anđeli. Definitivno možemo pomoći bespomoćnima ako nam to bude prioritet. Zato treba da izađete iz svojih kuća ili iz svojih zona komfora i učinite nemoguće. To će vaše samopouzdanje podići na potpuno drugačiji nivo. Imaćete veliko samopouzdanje. Imaćete veliko unutrašnje bogatstvo. Imaćete veliku zahvalnost prema univerzumu jer vam je pružio sposobnost da budete od pomoći. Postaćete velika ljudska bića. Bićete uzor drugima. Promjenićete pravila igre.

Ovo je moja današnja poruka. Ovo je moja tema za razmišljanje za danas. Da li ste anđeo ili lešinar? Razmislite. Pogledajte svoju prošlost. Razmislite o raznim životnim situacijama sa kojima ste se suočavali i razmislite o tome kako ste odreagovali.

„Svijet je opasno mesto ne zbog onih koji čine zlo, već zbog onih koji gledaju i ne čine ništa.” Ovo je citat Alberta Ajnštajna. Ovo sve govori.

Svi mi imamo potencijal da budemo anđeli. Mi jesmo anđeli. Ponekad nam um ne dozvoljava da to iskusimo, tada postajemo lešinari. Uvijek vam želim da budete anđeli.

Šaljem vam puno ljubavi. Ovo je bio Mohanđi za vas.

Originalni podkast na engleskom jeziku možete poslušati ovdje.

Podkast na srpskom jeziku možete poslušate ovdje.

Prevela: Milica Mišković
Lektorisala: Ivona Rušak