Postoji samo jedna mogućnost – ljubav; svijetu je to danas potrebno. Budimo svjetlo. I hajde da donesemo tu svjetlost ovom svijetu.

Om Namah Šivaja, Šivaja Namah Om.

Šivoham. Mi smo zaista svijest; mi smo zaista Šiva.

Šiva, Šivaratri, Šivoham. Mi smo zaista Svevišnji, prerušeni ili manifestovani kao ljudska bića. Sva bića na ovoj zemlji i izvan nje, svih svjetova, su Šiva. To je ista energija, ista moć, ista neuništiva sila.

Objasnili smo o Šivaratriju u mnogim prošlim video snimcima, tako da se tome neću vraćati.

Danas ćemo pogledati koji je značaj Šivaratrija. Od dubokog neznanja, od vjerovanja da smo mi ovaj identitet, mi smo ovo tijelo, mi smo ovo ime, ovaj oblik, ovo posebno postojanje, do svijesti da smo zaista izvan bilo kakvih oblika, bilo kakvih imena, svake identifikacije, i da smo neuništivi . Čak smo i nespoznatljivi. Mi smo vrhunski. Mi smo vrhovna svijest. Ovo je Šiva. Da bismo ovo znali, da bismo prepoznali ovo, da bismo se povezali sa ovim, radimo određene sadane – prakse tokom Šivaratrija, što je obožavanje ili prihvatanje jogija u nama. Jogi, koji je uvijek neutralan, uvijek božanski i uvijek sveobuhvatan. Mi smo univerzum, a ne samo jedinica.

Da bismo prepoznali aspekt univerzuma unutar ove jedinice, povezujemo se sa samim sobom kroz vježbe na ovaj dan, najpovoljniji dan, Šivaratri. Frekvencija i vibracija ovog dana – Šivaratrija, zaista su pogodne da usavrše jogija u nama.

Svi smo mi jogiji. Nažalost, mi smo se zavaravali zamišljajući da smo mi ovaj oblik, mi smo ovaj identitet, mi smo ovaj život, ovo postojanje. Mi to nismo.

Mi smo zaista Šiva.

Mano buddhi ahankara chittani naaham
na cha shrotrajihve na cha ghraana netre
Na cha vyoma bhumir na tejo na vaayuhu
chidananda roopah shivoham shivoham.

Uvijek u stanju blaženstva, uvijek kao izvor, postoji Šiva i na isti način na koji naša duša postoji u nama – struja, energija u nama. Bez ikakvih fluktuacija, bez uticaja bilo čega oko nas, naša duša ostaje u nama. Na nju ne utiču emocije, na nju ne utiču promjene, na nju ništa ne utiče. I to je naše pravo stanje. Tijelo se mijenja, um se mijenja, misli se mijenjaju, život se mijenja. Život se neprestano mijenja, ali se duša ne mijenja.

Na ovaj Šivaratri hajde da se povežemo sa aspektom vrhovne svijesti u nama kroz pjevanje mantri, kroz osjećanje istine u sebi, kroz razumijevanje i prepoznavanje našeg pravog stanja, kao i vjerovanje i prihvatanje Šive u nama.

Šiva je vječan, sveprisutan, Šiva je nepromjenjiv. Juče, danas, sutra – Šiva ostaje. Šiva nije tijelo, Šiva je svijest. Šiva je stanje. Mi smo zaista Šiva.

Želim vam sjajan Šivaratri. Uvijek ostanite zaokupljeni mislima Svevišnjeg u nama, povežite se sa njim i dozvolite da to donese bistrinu svijesti. Svijest o svijesti da smo mi zaista Šiva, svi mi – Šivoham. Mi smo vrhovna svijest i uvijek ćemo ostati vrhovna svijest. Mi smo u srodstvu. Vječno smo povezani. Nemamo kastu, vjeroispovijest, zemlju, kulturu, boju, jezik, vjerske barijere, svi smo jedno. Mi smo zaista jedno. Mi smo zaista dijelovi Šive, Šivamšas.

Mi smo vrhovni, mi smo vječni. Volimo jedni druge. Postoji samo jedna mogućnost – ljubav; svijetu je to danas potrebno. Budimo svjetlo. I hajde da donesemo tu svjetlost ovom svijetu.

Puno ljubavi. Sretan Šivaratri. Šivoham.

Om nama Šivaja, Šivaja Namah Om. Ovu mantru osjećamo u svakoj ćeliji našeg tela, u svim košama – omotačima, u našoj praniapanivjaniudanisamani, u svim pokretima unutra, u idipingali i sušumni, u svih 72.000 nadija, u našim venama, u našem otkucaju srca, disanju, našem mozgu, našem stomačnom centru i srčanom centru. Osjetite Šivu svuda, u nama – neprekidno i dosljedno. Osjetite Šivu. Šivoham, Šivoham, Šivoham. Om Namah Šivaja.

Originalnu poruku možete poslušati ovdje: