Postoji samo jedna mogućnost – ljubav; svijetu je to danas potrebno. Budimo svjetlo. I hajde da donesemo tu svjetlost ovom svijetu.

Om Nama Šivaja, Šivaja Nama Om.

Šivoham. Mi smo zaista svijest; mi smo zaista Šiva.

Šiva, Šivaratri, Šivoham. Mi smo zaista Svevišnji, prerušeni ili manifestovani kao ljudska bića. Sva bića, na ovoj zemlji i izvan nje, bića svih svjetova su Šiva. To je ista energija, ista moć, ista neuništiva sila.

Objasnili smo o Šivaratriju u mnogim prošlim video snimcima, tako da se na to neću vraćati.

Danas ćemo pogledati koji je značaj Šivaratrija. Od dubokog neznanja, od vjerovanja da smo mi ovaj identitet, da smo ovo tijelo, da smo ovo ime, ovaj oblik, ovo posebno postojanje, do svijesti da smo zaista izvan bilo kakvih oblika, bilo kakvih imena, svake identifikacije i da smo neuništivi. Čak smo i nespoznatljivi. Mi smo vrhovni. Mi smo Vrhovna Svijest. Ovo je Šiva. Da bismo ovo znali, da bismo ovo prepoznali, da bismo se povezali sa ovim, radimo određene sadane – prakse tokom Šivaratrija, što je obožavanje ili prihvatanje jogija u nama. Jogi, koji je uvijek neutralan, uvijek božanski i uvijek sveobuhvatan. Mi smo univerzum, a ne samo jedinica.

Da bismo prepoznali aspekt univerzuma unutar ove jedinice, povezujemo se sa samim sobom kroz prakse na ovaj dan, najpovoljniji dan Šivaratrija. Frekvencija i vibracija ovog dana – Šivaratrija, zaista su pogodne da usavrše jogija u nama.

Svi smo mi jogiji. Nažalost, mi smo se zavaravali, zamišljajući da smo mi ovaj oblik, da smo ovaj identitet, ovaj život, ovo postojanje; mi nismo to.

Mi smo zaista Šiva.

Mano buddhi ahankara chittani naaham

na cha shrotrajihve na cha ghraana netre

Na cha vyoma bhumir na tejo na vaayuhu

chidananda roopah shivoham shivoham.

Uvijek u stanju blaženstva, uvijek kao Izvor, postoji Šiva i na isti način naša duša postoji u nama – struja, energija u nama. Bez ikakvih fluktuacija, bez uticaja bilo čega oko nas, naša duša ostaje u nama. Na nju ne utiču emocije, na nju ne utiču promjene, na nju ništa ne utiče. I to je naše pravo stanje. Tijelo se mijenja, um se mijenja, misli se mijenjaju, život se mijenja. Život se neprestano mijenja, ali se duša ne mijenja.

Na ovaj dan Šivaratrija hajde da se povežemo sa aspektom Vrhovne Svijesti u nama, kroz pjevanje mantri, kroz osjećanje istine u sebi, kroz razumijevanje i prepoznavanje našeg pravog stanja, kao i vjerovanje i prihvatanje Šive u nama.

Šiva je ono vječno, sveprisutno, Šiva je ono nepromjenljivo. Jučer, danas, sutra- Šiva ostaje. Šiva nije tijelo, Šiva je svijest. Šiva je stanje. Mi smo zaista Šiva.

Želim vam sjajan Šivaratri. Ostanite uvijek zaokupljeni u mislima Svevišnjeg u nama, povežite se s njim i dozvolite da donese bistrinu svijesti. Svijest o svjesnosti da smo mi zaista Šiva, svi mi – Šivoham. Mi smo Vrhovna Svijest i uvijek ćemo ostati Vrhovna Svijest. Mi smo u srodstvu. Vječno smo povezani. Nemamo kastu, vjeroispovest, zemlju, kulturu, boju, jezik, vjerske barijere, svi smo jedno. Mi smo zaista jedno. Mi smo zaista dijelovi Šive, Šivamšas.

Mi smo vrhovni, mi smo vječni. Volimo jedni druge. Postoji samo jedna mogućnost – ljubav; svijetu je to danas potrebno. Budimo svjetlost. I hajde da unesemo tu svjetlost u ovaj svijet.

S ljubavlju. Sretan Šivaratri. Shivoham.

Om nama Šivaja, Šivaja nama Om. Ovu mantru osjećamo u svakoj ćeliji našeg tijela, u svim košama, tj. slojevima našeg tijela – omotačima, u našoj prani, Prani, Apani, Vjani, Udani, Samani, u svim pokretima unutra, u Idi, Pingali i Sušumni, u svih 72.000 nadija, u našim venama, u našem otkucaju srca, disanju, našem mozgu, našem stomačnom centru i srčanom centru. Osjetite Šivu svuda, iznutra – neprekidno i dosljedno. Osjetite Šivu. Šivoham, Šivoham, Šivoham. Om nama Šivaja.

Originalnu poruku možete poslušati ovdje:

 

Transkribovala: Ulla Bernholdt
Prevela: Violeta Popović
Uredila: Ana Raos