Od 26. jula do 1. avgusta 2021. održan je sedmodnevni osnovni kurs tradicionalnog indijskog plesa iz Baratanatjama u Novom Sadu

Bio je to povoljan početak za sve tragaoce za istinom, koji su na ovaj način mogli da zarone dublje ka svojoj suštini i pronađu uvijek nove aspekte sebe. Polaznici su dobili uvid u različite dimenzije ove umjetnosti – izraze lica (Navarase) i položaje šaka (Haste), osnovne korake za stabilnost, prikaz različitih avatara, i još puno toga. Istražili su mnogobrojne izraze koji prenose ljepotu i grandioznost ove umjetničke forme koja estetski kombinuje mudrost i emocije u isto vrijeme.

Časovi su pokrili i teoretske i praktične aspekte Baratanatjama, dok su se usredsređivali na svjesnost, poravnanje i predanost kroz plesne korake. Na kraju prvog dana radionice, polaznica Vesna je rekla: “Iako je vrlo intenzivno, ovo je pravi energy booster! (stimulans energije)“

Kulminacija kursa bilo je završno izvođenje u Mohanđijevom prisustvu. Polazici su izveli kratku strofu pozdrava najuzvišenijem sopstvu (Parabrami) i stihove za univerzalnu harmoniju i mir u svim svjetovima. Na svakom času tokom cijele nedjelje se mogla osjetiti svečana atmosfera. Ovo bi moglo da obilježi početak predivnog putovanja do konačnog rastvaranja kroz ples i predanost najvišoj svijesti.

Mohanđi je obuhvatio suštinu u svom pronicljivom govoru o Baratanatjamu i istinskom doživljaju ovog plesa iz ugla plesača.

Po Mohanđijevim riječima:

“Ples je priroda Univerzuma!
Ples je naš udisaj i izdisaj
Ples je blaženstvo, ples je ljepota
Ples je Šiva i Šakti!
Postanimo ples!”

Poslije je Mohanđi podijelio sertifikate o završenom prvom nivou osnovnog kursa i o pohađanju vikend radionice. Pohvalio je glavne članove tima za svoj izvanredan trud u organizovanju kursa u rekordnom roku i podstakao učesnike da nastave da uče ovu umetničku formu sa istim žarom koji su pokazali tokom uvodnih časova.

Slijedi kratak odlomak iz Mohanđijevog obraćanja tokom završne ceremonije:

“Ples je meditacija koja vas vraća ka sebi samima. Cijela platforma Himalajske škole tradicionalnog plesa je u predanosti najvišoj svijesti. Dok plešete, poravnavate se kroz tu predanost. Kada plešete za npr. Krišnu, Krišna postaje vi. Osjećam duboko poštovanje prema tradicionalnoj plesnoj formi, u originalnom, nerazblaženom obliku, Ples u svojoj prvobitnoj formi ima veliki značaj. Kada ste fleksibilni, postajete ples. Cilj je postati ples tako da ne postoji “ti” u njemu. Plesač se rastopi u plesu. Da bi došlo do toga, izvođač treba da razumije tehnike i metode koji omogućavaju sinhronizovane fokusirane pokrete kako biste se rastvorili. Svrha je rastvaranje kroz ples.”

Sljedeći kurs je onlajn i počinje u nedelju 8. avgusta 2021. Časovi su nedjeljom od 15 do 16h.

Prijavite se ovdje.

Detaljnije o kursu pročitajte ovdje.

Za više informacija pišite na: dance@himalayanschool.com