Onog momenta kada počnete da se povezujete sa tom nepromjenljivom stvari unutar vas samih, počinjete da se povezujete sa aspektom istine u vama.

Zdravo svima!

Želim vam srećan Guru Purnima praznik! Veoma važan događaj.

Stanje ili prostor koji nas može uzdići do našeg najvišeg nivoa, najvišeg potencijala postojanja na Zemlji. Guru Purnima je podsjetnik na naše mogućnosti u ovom životu. Najviša mogućnost, mogućnost gdje možete dostići stanje ekstremne stabilnosti, mirnoće, koja ne može biti uznemirena nijednim aspektom oko nas. To je predivno stanje. Stanje koje vas podiže, uzdiže i stabilizuje vas do kraja. Ovaj dan je podsjetnik na ovo stanje.

Guru (učitelj) je suština koja ostaje, živi unutar nas, uvijek. Rođeni smo sa njim. I cijelog našeg života – guru aspekt, Guru Tatva ostaje unutar nas. Uvek je u nama. Moramo da razumemo taj apsekt u nama i moramo da ga probudimo u nama, kako bi postao istaknut vid našeg postojanja. Guru živi u nama. Mi bismo bili dobar guru.

Uvijek smo vjerovali da je guru tijelo, otjelotvorenje sa kojim možemo da se povežemo spolja. To je osjećaj koji obično imamo. Ali, spoljašnji aspekt svega ili bilo čega je samo težnja. To je težnja, to je postignuće, odrednica ili mapa puta. Ali, u suštini, mi dosežemo najviše povezujući se sa stanjem mirnoće unutar nas samih.

Ta stvar se ne mijenja sa emocijama, vremenom ili kroz situacije. Nešto u nama je uvijek stabilno, stabilno kao svjedok. Na njega ne utiče nijedan aspekt našeg postojanja. Stanje ljepote, stanje moći, stanje gdje vi komandujete kao vladar. To je naš potencijal.

Sad možete da zamislite zašto na nas utiču razne situacije iz okoline. Razna vremena i razni prostori oko nas, razne emocije oko nas. Kada shvatite da smo mi poljuljani emocijama, situacijama, ljudima ili mjestima, shvatimo i da je nešto u nama,  nešto na šta se ne može uticati, što se ne može mijenjati ili što ostaje nezainteresovano za sve promjene. To je guru princip. To je pravi princip unutar nas.

Kako da ga pronađemo? Kako da pronađemo taj princip? Veoma jednostavno. Moramo da treniramo um koji ide van čula, u spoljni svijet, da uđe unutra, da se fokusira unutar nas, da se poveže sa unutrašnjošću, i da je posmatra. Moramo da istreniramo um koji se spontano vezuje za mjesta, ljude, odnose i pozicije, da uđe unutar nas. Poveže i kontemplira na tu stvar koja je nepromjenljiva.

Onog momenta kada počnete da se povezujete sa tom nepromjenljivom stvari unutar vas samih, počinjete da se povezujete sa aspektom istine u vama. Guru principom. Istinom. Guruom. Bogom. Svi su oni isto. Svi su oni prisustvo. Svi su oni svrha. Svi su oni mirnoća. Svi su oni nevezani. Baš kao što Sunce nije vezano ni za šta na Zemlji, baš kao što naša duša nije vezana za naše tijelo, guru je stanje nevezanosti. U guru stanju, ili stanju gurudstva, ili Guru Tatve, ili guru principa, vi ste apsolutna sloboda.

Sloboda je stanje gdje niste vezani nijednom materijalnom stvari, nijednom pozicijom, osobom ili bilo čime oko vas. Nikada nismo ograničeni čak ni onim što je unutar nas. Mi smo inkarnacija slobode.  Mi smo rođeni slobodni. Nema strahova, nema fobija, nema anksioznosti, nema krivice i kajanja. Sve ovo je povezano sa umom, budnim stanjem uma. Mi nemamo ništa od toga, mi nemamo ništa sa tim.

Život postoji zarad iskustavaUzeli smo tijelo zarad sticanja iskustava. Iskustva se dešavaju vremenom: sa našim tijelom, umom, sa našim intelektom i egom. Mi samo prolazimo kroz iskustva raznih dimenzija našeg postojanja i ove Zemlje.

Kada počnemo da se povezujemo sa guru principom – to je vrijeme kada shvatimo da su sva ova iskustva dobra i da je to ono zbog čega smo ovdje. Ali, nijedno od njih nije razlog za vječni mir, ispunjenje, završetak ili mirnoću. Nisu materijal za to. To su sve iskustva koja dođu i odu. Ali, nešto ostaje kao svjedok, neupleten, nevezan, dok mi idemo okolo i proživljavamo život u svim njegovim dimenzijama. To je guru princip. To je princip na koji se podsjećamo danas na Guru Purnima praznik.

Povežite se sa tim principom. Podsjetite se: Sve što vam je ikada trebalo od života je u vama. Samorealizacija je realizacija nečega što je već unutar vas. Guru princip je unutar vas. Vaš lični guru je unutar vas. Svi spoljnji gurui pokazuju prstom na vašeg unutrašnjeg gurua. To je unutar vas.

Kada shvatimo da je ovo trajno i da je ovo jedina i najvažnija stvar koju smo ikada zatražili ili za kojom smo tragali – onda ste stigli kući. Započeli smo naše putovanje iz vrhovne svijesti. Mi jesmo svijest. Mi smo djeca svijesti, mi smo svijest.

Ja i moj otac smo jedno. Mi smo svijest. Svijest je otac. Svijest je sin. Mi smo svijest. Iz svijesti smo krenuli na putovanje u ovaj svijet kako bismo saznali šta nije svijest ili koje su dimenzije svijesti. To je svrha života na Zemlji.

U nekom momentu smo skrenuli sa puta, došli smo u zabludu da smo mi ova inkarnacija ili ovo biće koje se materijalizovalo zarad iskustva. Mislili smo da je ovo ono o čemu se radi u životu. To je vrijeme kada se neko pojavi u obliku ispred nas i kaže nam: “Pogledaj ovdje. Sve što ti je ikada trebalo nalazi se u tebi. Tvoj dom nije ovdje. Ovo je privremeni prostor samo zarad iskustva, da isprobaš dualnost, nešto što ti nisi, da isprobaš relativnost, nešto što je u vezi sa tobom.”

Jednom kada spoznamo ovo, kada razumijemo ovo, kada shvatimo šta je iluzija, šta je relativitet, šta je istina – onda počinjemo da se vraćamo kući. Počinjemo da tragamo za tom stvari koja je stvarna. Dio prave stvari unutar nas. Onda se povezujemo sa našom sviješću.

Onog trenutka kada se povežemo sa našom sviešću, počinjemo da se osjećamo dobro. Shvatamo da smo na pravom putu. Putujemo u pravom smijeru. Tada se cijela situacija mijenja. Mijenja se cijela jednačina. Mi kao entitet, kao ime, kao oblik, kao svrha, kao situacija se mijenjamo u stanje gdje postajemo sve. Vidimo sebe u svemu. Vidimo samo svijest na djelu. Onda idemo ka našem domu. Kada zaista postanemo svijest, kod kuće smo.

Ovo je unutrašnje putovanje, ne spoljašnje putovanje. Spoljašnje putovanje se poistovjećuje sa vremenom. Vrijeme nas nosi naprijed. Unutrašnje putovanje je vanvremensko. To je putovanje u vječnost. Vječnost je guru.

Želim vam svima srećan Guru Purnima praznik!

Shvatite princip gurua unutar vas, prihvatite ga i otkrijte se u njemu.

Želim vam puno uspjeha, puno ljubavi.

Želim vam mnogo prihvatanja, veliko samopoštovanje i da volite sebe.

Želim vam svima srećan Guru Purnima praznik!

Mohanđi