Čas tradicionalne joge pokazao da je prirodnost najlakši put do sreće.

Udruženje Mohanđi Srbija, u saradnji sa Himalajskom školom tradicionalne joge (HŠTJ), povodom obilježavanja Međunarodnog dana joge – 21. juna, organizovala je besplatan čas tradicionalne joge za osnaživanje mladih, u ŠOSO Anton Skala u Staroj Pazovi, koju pohađaju djeca sa smetnjama u razvoju, u ponedjeljak 21.06.2021. Obilježavanju najsrećnijeg dana za jogu na veoma poseban način, prisustvovao je Mohanđi, osnivač brojnih dobrotvornih i neprofitnih organizacija u svijetu, kao i Madusudan Radžagopalan, direktor HŠTJ.

“Kroz naše platforme ljudi mogu da izraze svoju dobrotu i saosjećanje nesebičnim postupcima koje dodaju vrijednost društvu. Oblasti djelovanja dobrotvornog rada su obezbjeđivanje hrane, krova nad glavom svim živim bićima, ali i zdravstvena zaštita, obezbjeđivanje odjeće i obuće za ljude, kao i obrazovanje”, rekao je Mohanđi.  

Čas joge vodila je licencirana instruktorka HŠTJ, Staša Mišić. Nakon upoznavanja djece sa jogom i njenim dobrobitima, čas je bio ispunjen laganim jogijskim položajima (asanama), vježbama disanja (pranajamama) i djeca su imala priliku da kroz igru, pokret i zabavu osjete jogu na tradicionalan način, bez obzira na iskustvo vježbanja ili dosadašnje znanje o jogi.

“Himalajska škola tradicionalne joge rasprostranjena je u cijelom svijetu sa ciljem da podijeli tradicionalne vrijednosti i nepromijenjena drevna učenja. Joga je danas postala isključivo tjelesna vežba, a zapravo njen cjelovit pristup služi za dobrobit tijela, uma i duha”, izjavio je Madusudan Radžagopalan.

U svojoj suštini, tradicionalna joga svodi se na jednostavnost i prirodnost. Jogi je prirodan, jer živi u stanju u kojem su tijelo, um i duša ujedinjeni. To dovodi do usklađenosti, zdravlja i mira, stanja u kojem je čovjek srećan i bez tjeskobe, ljutnje ili stresa, što se vidjelo na licima djece koja su učestvovala u joga vježbama.

Tanja Todorović, direktorka škole, zahvalila se na posjeti koja se uklapa u njegujući i holistički pristup škole, gdje se ljubav iskazuje kroz duhovnost.

Nakon časa joge, djeca su uživala u veganskom obroku koji je pripremljen u lokalnom gazdinstvu, podržavajući mir i zdravlje tijela, duše i duha. Kao poseban gest, djeci su donirane joga prostirke koje je školi poklonio poštovalac Mohanđijevih učenja.