Ako je u Osnaži se 1 trebalo da spoznamo ko mi nismo, u ovom drugom dijelu trebalo je da naučimo da živimo ono što mi zapravo jesmo.

Autor: Olivera Miškić

Lektorisala: Dejana Vojnović

Transkribovala: Elma Čaušević-Mujezinovoić

Od 2014. kako sam otišla na prvi ritrit sa Mohanđijem, trudila sam se da ne propustim nijedan njegov program, bar kad je riječ o Balkanu. Ako bih morala da izaberem jednu riječ koja je po meni ključna za sve njegove programe i ritritove na kojima sam bila, onda je to transformacija. Svaki susret sa njim mi je donio unutrašnju promjenu koja se reflektovala ne samo na moj život, već je na jedan suptilan način uticala pozitivno i na moju porodicu.

Zbog epidemiološke situacije posljednje dvije godine naši susreti su se preselili na onlajn platforme, ali to ne da nije smanjilo snagu programa,  već naprotiv, sve se intenziviralo. Kao da nas je spremao da što jači i stabilniji dočekamo ono što dolazi  svuda u svijetu.

Sa nestrpljenjem sam očekivala i pitala se šta li nam je spremio za program pod nazivom Osnaži se 1 u septembru 2021. Iz iskustva sam znala da ako si otvoren, promjene kreću odmah, a nekad se to i tjelesno osjeti.

Mohanđi nam je kao i uvijek davao na prvi pogled veoma jednostavne zadatke, ali što su jednostavniji, to su zapravo suptilniji i moćniji. U jednom momentu programa osjetila sam bol iza desne lopatice, što mi je inače slaba tačka. U toku dana to se već razvilo u lagani spazam i ja sam brzo zakazala masažu da ne bi došlo do pogoršanja i ukočenja. Obično mi je u tim trenucima dovoljan jedan do dva tretmana šijacu masaže i to prolazi. Međutim, poslije treće masaže ne da nije otišlo, nego me je sve više stezalo. I tada sam shvatila, moje tijelo mi govori da potpuno otpustim uvjerenje koje se zahvaljujući programu pokrenulo iz dubine podsvijesti i ostalo negdje zaglavljeno na fizičkom planu. Sinula mi je lampica, “Ovo je nešto duboko, treba sad sve da pustiš.” Shvatila sam, ništa ne vrijedi na fizičkom nivou da radiš, samo na energetskom. Pozvala sam moju prijateljicu, Mai Tri praktičarku, da mi uradi jedan tretman. Sve se namjestilo, te večeri je bila slobodna. Već na samom početku tretmana osjetila sam kako se energija pokreće u mom energetskom tijelu. Vrtlozi energije su me sve više umirivali. Osjetila sam kako se nešto otkačilo i odblokiralo u predjelu grudi dok sam tonula u dubok san. Obično ljudi jedva čekaju da čuju neki feedback od strane Mai Tri praktičara, ali ja se nisam budila do jutra. Znala sam da je otišlo sve što treba da ode. Ujutro nije bilo traga ni spazmu ni bolu. Kao rukom odnešeno. Tako Mohanđi na razne načine pomaže da se oslobodimo matrica i blokada koje nas zarobljavaju i sprječavaju da budemo istinski snažni. Bila sam oduševljena jasnoćom, dubinom i efikasnošću programa.

Nakon Osnaži se 1 sačekao me je, kako to već biva, novi izazov u životu. Jer kad dobijete snagu, spremni ste za novi rast. Moj otac je dospio u Kovid bolnicu sa teškom obostranom upalom pluća. Doktori su vrtjeli glavom i vrlo ljubazno skretali mi pažnju da je on star, devedeseta mu je godina i da ne gajim prevelike nade za tatino izlječenje. Molila sam se samo da se tata vrati makar i na jedan dan kući i ako treba da napusti tijelo neka to bude u njegovoj kući, kako je i sam želio.

Nakon serije Kovid Mai Tri tretmana, tata se na čuđenje ljekara dosta brzo oporavio, i nakon dvije nedjelje je napustio bolnicu.

Međutim, kreće novi izazov u životu. Tata ne može sam na noge, ima 90 godina, oporavlja se sporo, nabavljam koncentrator kisika za kućne uslove, pronalazim osobe koje mogu da se brinu o njemu jer mu treba pomoć 24h. I dolazi novi Osnaži se 2 program.

Ako je u Osnaži se 1 trebalo da spoznamo ko mi nismo, odnosno ko mi stvarno jesmo, u ovom drugom dijelu trebalo je da naučimo da živimo ono što mi zapravo jesmo – čista svijest bez strahova, emocija, misli i vezivanja za ono što steknemo u životu, a što je tako krhko i prolazno i predstavlja samo jednu iluziju uma koji voli da nas vezuje i odvlači nas od naše snage i suštine.

Program je odmicao svaki dan sa jasnim zadacima koji su bili jednostavni, ali sve što Mohanđi zapakuje u jednostavnost je zapravo jako duboko i prodire u najsuptilnije dijelove naših bića.

Spolja u mom životu su se stvari sve više komplikovale. Svakodnevno sam se susretala sa novim izazovima oko tatinog zdravlja. Tri kruga uporne bakterijske infekcije Klostridije koja se teško liječi u vanbolničkim uslovima, a može da ima i smrtni ishod, česti pozivi usmjereni ka hitnoj pomoći u toku noći zbog naglih skokova krvnog pritiska i pada kisika. Taman smo se izborili sa crijevnom infekcijom, pojavila se upala pluća. Nekako pronalazim doktora koji u svoj ovoj Kovid situaciji hoće da dođe u kućnu posjetu i on mi nakon tatinog pregleda kaže: „Olja, on mora u bolnicu.“ Bila sam odlučna da tati uslišim želju i omogućim svu njegu i terapiju kod kuće. Ako je ovo kraj života, neka bude gdje on to želi, u svojoj kući.

U mom unutrašnjem svijetu su se takođe svakodnevno odvijale ogromne promjene. Svaki dan sam bila praktično stavljena na test da se suočim sa najdubljim strahovima, matricama, vezivanjima. Kao da mi je život namiještao poligon za praktično vježbanje onoga što smo na programu saznavali. Osjećala sam kako mi Mohanđi daje energiju i kako to on već zna, na nježan ali jasan način, pruža vodstvo i nikad nas ne napušta. Međutim, mi moramo da hodamo svojim nogama. Moja vjera je sve više jačala. Znala sam da imam snagu da se suočim sa bilo čime što će mi sljedeći dan donijeti. Pored problema sa tatinim zdravljem, moj posao je takođe zapao u krizu. Mučili su me veliki problemi sa mojom djecom. Kao da se sve nagomilalo baš u tom trenutku da mi odvuče pažnju od programa i ubjedi me kako ništa nema smisla i šta ja sad tu gubim vrijeme na online programu, meditiram, kontempliram i sl. Međutim, nisam odustajala. Kada su me strahovi i ogromni izazovi sa djecom pritiskali, primjenjivala sam baš ono čemu nas je Mohanđi učio. Nekad mi se činilo da svaki dan imam oscilacije gore dole, kao da počinjem iz početka. Ali, sve je to zamka našeg uma. Svaki trenutak svjesnog življenja je važan i nikad nije uzaludan. Svjesno življenje je ono što ostaje na našem životnom bankovnom računu i pruža stabilnost.

Kako je vrijeme odmicalo, u meni je raslo prihvatanje svake situacije. Uspijevala sam da i u najkriznijim trenucima sačuvam mir u glavi i donosim dobre odluke. Nisam dozvoljavala strahu i pitanjima tipa „zašto se ovo događa“ da mi odvuku pažnju i svakodnevno sam se konektovala sa Mohanđijevom sviješću. Nisam se predavala očaju, već Mohanđijevom vodstvu sa dubokom vjerom. I vodstvo je uvijek došlo u vidu dobrog doktora, dobre terapije, dobre osobe koja će njegovati tatu. Mnoge moje matrice iz prošlosti, pa i iz mog djetinjstva, isplivavale su na površinu zahvaljujući metodama koje smo učili i svakodnevno primjenjivali, da bi bile osvijetljene svjesnošću i na taj način riješene.

Moja omiljena tehnika je takozvana ’’Pauza’’ koja me na moćan i jednostavan način bukvalno ukorijeni u meni samoj, u središtu sopstvene snage. Ona je samo jedna od mnogobrojnih alatki i smijernica koje Mohanđi pruža.

Dok ovo pišem, stižu novi izazovi zdravstvene i emotivne prirode u mojoj porodici. Međutim, osjećam se kao da sam skinula neke terete sa leđa, jasnije vidim, mirnije prihvatam sve što mi dolazi, uspijevam da predupredim brigu, da ne reagujem, da posmatram sebe, svoje misli i emocije, da prigrlim onaj dio sebe koji smatram neuspješnim i tu otkrijem da je prihvatanje tako moćno, da se suočim sa smrću voljenih, jednom riječju, osjećam se osnaženom.

Mnogi se pitaju koja je svrha našeg života? Svrha je da ti budeš ti! A ko si to ti? Ko sam ja? Koji dio mene je istinski? Da li nas je neko ikad učio da odgovorimo na to pitanje ili pokazao put kako da dođemo do odgovora? Da li ja pronalazim snagu i uporište u onome što sam stekla u životu, materijalnom, ili u pozicijama koje sam osvojila obrazovanjem, profesionalno ili na neki drugi način? Ko sam ja kada su u pitanju moji odnosi? Da li sam ja emocija ili misao koja mi ne da mira, ili moji stavovi koje sam stekla u životu ili naslijedila od roditelja i društva? I, ko sam ja kad se sve to promijeni ili nestane pozicije, posjedovanja i odnosa? Šta onda, da li neki dio mene nestaje sa tim, ili je to čista iluzija uma?

Odgovori su sami polako isplivavali kako je program odmicao i kako sam sve više dozvoljavala da se oni pojave. Rigidne strukture ega su se rastvarale lagano pod uplivom čiste ljubavi i svijesti. Zapravo, kako nestaju strahovi i sumnje, ljubav se sama pojavi i preplavi te kao da je čekala tu negdje iza ćoška da joj konačno otvoriš vrata.

Mohanđi je majstor koji te odvodi u središte tebe samog, da tu otkriješ koja se ogromna snaga krije iza uloga sa kojima se poistovjećujemo u životu. Mi nismo te uloge (kćerke, majke, supruge, doktori, sestre…). One su prolazne i zapravo možemo da ih proživimo i iskusimo sa mnogo više lakoće kad se za njih ne vežemo, već spoznamo taj vječni aspekt sebe. I, zaista, ovo putovanje u svoju unutrašnjost, zahvaljujući intenzivnom i do sitnica dobro organizovanom programu, donijelo mi je mir i stabilnost. Bez obzira što se oluja u mom svakodnevnom životu ne stišava, čak stižu i novi izazovi, ja sad znam kako da se povežem sa tim mirom koji je u središtu mene same. I znam da je taj mir kao izvor uvijek tu postojao i uvijek će tu biti. To je nemjerljiv poklon i blagoslov koji sam dobila i dalje dobijam kroz programe Osnaži se i samu konekciju sa Mohanđijem.

Kako on kaže: ’’Istina leži unutar tebe i čeka da je otkriješ. Istina je refleksija tebe samog.’’

Jedva čekam novi program Osnaži se 3 u februaru 2022, koji je posvećen majstorstvu. Mohanđi nas sprema da postanemo majstori nad svojim sopstvenim umom, što vodi ka potpunoj slobodi. Da li postoji išta vrjednije od toga?

Beskrajno sam zahvalna mom učitelju i guruu Mohanđiju na svakoj riječi, smijernici, velikoj podršci, vodstvu i ogromnoj ljubavi za sve nas.

Moj duboki naklon pred tvoja stopala, dragi Mohanđi.


Svoja iskustva sa Mohanđijem možete poslati na iskustva@mohanji.org

Izjava o isključenju od odgovornosti:

Gledišta, mišljenja i stavovi iskazani od strane autora i onih koji pišu komentare na ovim blogovima pripadaju isključivo njima, i ne reflektuju nužno gledišta, mišljenja ili stavove Mohanđija, Mohanđi Fondacije, njenih članova, zaposlenih ili bilo kog pojedinca ili lica koji je u vezi sa Mohanđijem, Mohanđi Fondacijom ili bilo kojom Mohanđi organizacijom. Ne možemo stajati iza tačnosti, potpunosti, blagovremenosti, prikladnosti ili valjanosti bilo koje informacije koju je predstavio individualni autor ili komentator na našem blogu, i ne snosimo odgovornost za bilo kakve greške, propuste ili zakašnjenja ove informacije ili bilo kakve gubitke, povrede ili štete nastale njenom objavom ili upotrebom, prema autoru ili bilo kojoj drugoj strani.

Zadržavamo pravo da obrišemo, korigujemo ili na bilo koji način izmijenimo tekstove ili komentare na blogu, ukoliko isti kontrolišemo, ako po svom ličnom saznanju, smatramo da su nejasni, uvrjedljivi, pogrdni, prijeteći, u sukobu sa zaštitnim propisanim pravilima, autorskim pravima ili drugim zakonima, ukoliko su izričito komercijalne prirode, ili na drugi način neprihvatljivi.